Kachovka-dam

'Explosie dam Oekraïne waarschijnlijk van binnenuit, lijkt werk van Russen'

Door RTL Nieuws / Reuters··Aangepast:
© Anadolu Agency'Explosie dam Oekraïne waarschijnlijk van binnenuit, lijkt werk van Russen'
RTL

De explosie van de Kachovka-dam in Oekraïne is hoogstwaarschijnlijk het werk van de Russen. Dat concludeert de New York Times na eigen onderzoek. Ook experts van het Oekraïense OM trekken die conclusie.

Na de explosie eerder deze maand wezen Oekraïne en Rusland al snel met de vinger naar elkaar. Een derde optie is dat achterstallig onderhoud of slijtage de oorzaak is van de doorbraak.

Maar de New York Times stelt op basis van onderzoek dat de doorbraak eigenlijk alleen kan zijn veroorzaakt door een explosie binnenin de dam. En die kan dan weer alleen het werk zijn van het land dat de dam in handen heeft: Rusland.

Nederlandse reddingsboten onderweg naar rampgebied Oekraïne
Lees ook

Nederlandse reddingsboten onderweg naar rampgebied Oekraïne

Seismologen namen op 6 juni twee explosies waar in de vroege ochtend, om 2.35 uur en 2.54 uur. Vlak voor het instorten van de dam namen Amerikaanse satellieten hitte waar die bij een explosie hoort. Dat scenario lijkt volgens experts die de Times sprak dan ook het meest waarschijnlijk.

De Kachovka-dam is een belangrijke stuwdam in de Oekraïense regio Cherson. De gevolgen van het doorbreken ervan zijn rampzalig: mensen en dieren verdronken en huizen werden meegesleurd. Correspondent Jeroen Akkermans nam eerder al een kijkje in het rampgebied:

Het grondwater raakt vervuild en dat is catastrofaal voor de landbouwgrond.

De manier waarop de Kachovka-dam instortte wijst dan weer op een 'inside job', een explosie van binnenuit. Aan de voet van de dam zou zich een kwetsbaar deel bevinden waar de explosieven geplaatst zijn. Bij het instorten zou de schade alleen maar groter zijn geworden: steeds meer delen van de dam kwamen naar beneden.

'Zeer waarschijnlijk'

Experts van het Oekraïense Openbaar Ministerie komen tot dezelfde conclusie, schrijft persbureau Reuters. Zij stellen in een voorlopig rapport dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat Rusland er achter zit.

Rusland heeft altijd ontkend achter de damdoorbraak te zitten. President Poetin zei eerder dat het Westen achter de explosie zit 'om voor escalatie te zorgen in het conflict met Oekraïne'.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOverstromingenOekraïne