'Enorme logistieke operatie'

Nederlandse reddingsboten onderweg naar rampgebied Oekraïne

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Ruud MorijnNederlandse reddingsboten onderweg naar rampgebied Oekraïne
RTL

Een colonne van vijftien vrachtwagens is vandaag vanuit Nederland vertrokken naar Oekraïne. De waterschappen en Reddingsbrigade doneerden reddingsboten, pompen en boeien aan hulpverleners in het rampgebied achter de doorgebroken Kachovka-stuwdam. De spullen zijn na 'een enorme logistieke operatie' nu onderweg naar Oekraïne.

Het materiaal is afkomstig van allemaal verschillende waterschappen en de Reddingsbrigade, die bijvoorbeeld 22 reddingsboten doneerde.

"Later in de week vertrekken meer colonnes met vrachtwagens uit Nederland naar het rampgebied", laat de Unie van Waterschappen weten.

Tientallen hulpgoederen

Er gaan zeker vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne. Met waadpakken kan je tot je oksels door het water lopen zonder nat te worden.

Dat de hulp hard nodig is, zie je in deze video die correspondent Jeroen Akkermans in het gebied maakte:

In het overstromingsgebied in het zuiden van Oekraïne voltrekt zich langzaam maar zeker een milieuramp. Het grondwater raakt vervuild en dat is catastrofaal voor de landbouwgrond.

Watergraaf Stefan Kuks van het waterschap Vechtstromen is blij dat de actie 'zo snel van de grond is gekomen'. "Binnen een paar dagen is zwaar materieel uit heel Nederland verzameld en gaat het al op transport."

"We zetten alles op alles om Oekraïne ook hierbij te helpen", zei minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking toen de hulp vorige week werd aangekondigd. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ik ben de waterschappen en de Nationale Reddingsbrigade dankbaar dat ze bijspringen."

Achter de schermen: hoe het kleine Nederland telkens nieuwe wapens voor Oekraïne regelt
Lees ook

Achter de schermen: hoe het kleine Nederland telkens nieuwe wapens voor Oekraïne regelt

De grote dam in de rivier de Dnipro brak vorige week dinsdag door, met een enorme watersnoodramp tot gevolg.

Bewijs voor explosie

De oorzaak staat nog niet onomstotelijk vast, al zegt Oekraïne bewijs te hebben dat Rusland de dijk heeft opgeblazen. 

Metingen van het Noorse seismologische instituut en van Amerikaanse satellieten duiden er in ieder geval op dat de dam door een explosie is verwoest. 

Correspondent Jeroen Akkermans ziet in de Oekraïense stad hoe hard de realiteit van de oorlog is. Terwijl mensen geëvacueerd worden, gaat het schieten door.
Lees meer over
ReddingsbrigadeUnie van WaterschappenOorlog in OekraïneOverstromingenOekraïne