Polen zet F-16's in

Oekraïense steden opnieuw geraakt door Rusland: vier doden en tientallen gewonden

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Editorial / Associated PressOekraïense steden opnieuw geraakt door Rusland: vier doden en tientallen gewonden
RTL

Rusland heeft de Oekraïense steden Kyiv en Charkiv onder vuur genomen met raketten, melden plaatselijke autoriteiten. Er wordt melding gemaakt van zeker vier doden en tientallen gewonden. Buurland Polen liet weten dat F-16's worden ingezet om het eigen luchtruim te beschermen.

Door de aanvallen zit een kwart miljoen huishoudens zonder stroom in Kyiv en omliggende gebieden, meldt netbeheerder Ukrenergo. In en rond de hoofdstad vielen ook zeker drie van de vier doden. Journalisten gaven aan zeker meer dan tien zware explosies te hebben gehoord.

'Enorme aanval'

Ook in Charkiv kwam iemand om het leven, zeggen de autoriteiten. Burgemeester Ihor Terechov van Charkiv sprak over een 'enorme aanval' op zijn stad.

Er vielen afgelopen vrijdag al zeker 39 doden bij een grootschalige Russische raketaanval die meerdere steden in Oekraïne trof.

Oorlog Oekraïne kwestie van uithoudingsvermogen, einde (nog lang) niet in zicht
Lees ook

Oorlog Oekraïne kwestie van uithoudingsvermogen, einde (nog lang) niet in zicht

Toen zou ook een Russische raket minutenlang door het Poolse luchtruim hebben gevlogen. NAVO-lidstaat Polen maakte vandaag bekend dat meerdere gevechtsvliegtuigen van het type F-16 worden ingezet tijdens Russische aanvallen.

De Russische president Vladimir Poetin had al aangekondigd dat de aanvallen op Oekraïne geïntensiveerd zouden worden. Dat was een reactie op een beschieting van de Russische stad Belgorod op zaterdag. Daar vielen volgens de Russische autoriteiten zeker 25 doden, waaronder ook kinderen. Poetin noemde de aanval een terreurdaad en zei dat die niet onbestraft zou blijven.

Verwoesting in Kyiv: een gebombardeerd appartement in de Oekraïense hoofdstad.© Editorial / AP
Verwoesting in Kyiv: een gebombardeerd appartement in de Oekraïense hoofdstad.

De aanvallen betekenen volgens Zelensky overigens niet dat Rusland aan de winnende hand zou zijn. Volgens hem is het tegengestelde het geval en lijden Russische troepen juist enorme verliezen aan het front.

"Misschien haalden we niet de successen die de wereld wilde. En misschien gaat niet alles zo snel als mensen zich hadden voorgesteld", zei Zelensky. "Maar dat Poetin aan de winnende hand zou zijn, is niet meer dan een gevoel."

'Russen afgeslacht'

De realiteit is volgens hem dat Russische troepen worden afgeslacht in plaatsen zoals Avdiivka. "Duizenden en duizenden gedode Russische soldaten. Niemand heeft hun lichamen zelfs meegenomen."

Inwoners schrokken afgelopen vrijdag wakker van het luchtalarm en zagen tientallen raketten doelen treffen in het hele land.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland