Bemiddelaars

Na mislukt overleg: Egypte en VS willen dat Israël en Hamas 'flexibiliteit tonen'

Door RTL NIeuws / ANP··Aangepast:
© SIPA Press FranceNa mislukt overleg: Egypte en VS willen dat Israël en Hamas 'flexibiliteit tonen'
RTL

Egypte, dat bemiddelt in de oorlog tussen Hamas en Israël, vindt dat beide partijen 'flexibiliteit moeten tonen' als ze een overeenkomst willen sluiten over een staakt-het-vuren en de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen.

De jongste onderhandelingsronde deze week in Caïro heeft niet tot een doorbraak geleid. 

Partijen aansporen

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat de Egyptische buitenlandminister Sameh Shoukry heeft gebeld met zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken over een oplossing.

Israël zet aanvallen Rafah voort, onderhandelingen in Caïro voorbij
Lees ook

Israël zet aanvallen Rafah voort, onderhandelingen in Caïro voorbij

Beiden zijn het eens over 'het belang van het aansporen van de partijen om flexibiliteit te tonen en alle nodige inspanningen te verrichten om een wapenstilstandsovereenkomst te bereiken en een einde aan de humanitaire tragedie in Gaza te maken'.

'Delicate fase'

De onderhandelingen zijn volgens het ministerie in een 'delicate fase' beland. Egypte vreest dat een grote Israëlische invasie in Rafah de 'stabiliteit en veiligheid' van de regio in gevaar brengt.

De Israëlische regering dreigt al maanden met een dergelijke operatie in de stad met meer dan 1,4 miljoen mensen. Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook, aan de grens met Egypte.

Israël zei na de afgebroken onderhandelingen de militaire operatie in Rafah en andere delen van de Gazastrook voort te zullen zetten. Israël heeft gezegd open te staan ​​voor een wapenstilstand, maar wijst de eis voor een permanent staakt-het-vuren af. 

Minder wapens geleverd

Israël neemt met het voortzetten van de aanvallen op Rafah en de rest van de Gazastrook wel het risico wapenleveringen te verliezen. Gisteren zei de Amerikaanse president Joe Biden nog dat de Verenigde Staten stoppen met wapenleveringen aan Israël als het doorgaat met de belegering van Rafah. 

En nu lijkt ook Duitsland te overwegen met wapenlevering aan het land te stoppen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde daarop in een videoboodschap en zei dat Israël zich 'met hand en tand' zal verzetten, zelfs al zou het land er alleen voor staan. 

Netanyahu gaf ook aan dat het onmogelijk is om Hamas te verslaan zonder Rafah in te nemen.

De vrede is nog heel ver weg.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Joe BidenBenjamin NetanyahuHamasOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlPalestijnse gebiedenEgypte