Al Mawasi

Israël bombardeert veilige zone Gaza: meer dan 90 doden, honderden gewonden

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPA / Haitham ImadIsraël bombardeert veilige zone Gaza: meer dan 90 doden, honderden gewonden
RTL

Bij een Israëlische aanval op Al Mawasi in de Gazastrook zijn tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen, melden Palestijnse media. Dit gebied is door Israël aangemerkt als humanitaire zone voor vluchtelingen.

Het lokale ministerie van Gezondheid sprak eerder van meer dan 70 doden. Dat aantal zou inmiddels zijn opgelopen tot 90. Daarnaast zouden nog eens 289 anderen verwondingen hebben opgelopen.

Vijf raketten

Meerdere doden en gewonden zijn naar het ziekenhuis in het nabijgelegen Khan Younis gebracht, bericht Al Jazeera. De nieuwszender meldt op basis van collega's ter plaatse dat Israëlische gevechtsvliegtuigen vijf raketten hebben afgevuurd. 

De raketten zouden zijn neergekomen in de omgeving van tenten en een waterzuiveringsinstallatie. Deze beelden zijn van vlak na het bombardement:

Ravage en verdriet na bombardement tentenkamp Gaza.

Geen veilige plekken

De Israëlische strijdkrachten (IDF) hebben Palestijnen eerder meermaals opgeroepen naar Al Mawasi te gaan. Het gebied ligt tussen Khan Younis en Rafah. UNRWA en andere hulporganisaties roepen al langer dat er geen veilige plekken meer zijn in de Gazastrook. 

Er zouden nog slachtoffers op straat, onder het puin en rond de tenten van de ontheemden liggen. 

'Weinig respect voor burgerlevens'

Israël probeert dit soort bombardementen te rechtvaardigen door te zeggen dat het land Hamas volledig wil uitschakelen, zegt Midden-Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam. 

"Het doel was dit keer Mohammed Deif, de leider van de militaire tak van Hamas die Israël op 7 oktober gigantisch hard had aangevallen. Het Israëlisch leger wil hem graag doden. Dat is tot op zekere hoogte te volgen, maar als dat ten koste gaat van tientallen burgerslachtoffers is dat een moeilijk verhaal." 

Deif is volgens Israëlische media waarschijnlijk omgekomen door de aanval. Het Israëlische leger zei dat Deif is getroffen bij de aanval, maar heeft niet bevestigd of hij daadwerkelijk is omgekomen. Ook Netanyahu zegt dat dat nog onduidelijk is. Rafa Salama, Hamas' militaire leider in Khan Younis, zou volgens het Israëlische leger wel getroffen zijn. Israël beschouwt hen als 'twee van de breinen achter het bloedbad van 7 oktober'.

'Geen gerichte aanval'

Deze aanval laat opnieuw zien: Israël heeft letterlijk weinig respect voor burgerlevens, zegt de verslaggever. "Israël spreekt telkens van gerichte aanvallen op Hamasleiders, maar het wapentuig dat ze gebruiken is zo zwaar en groot dat je niet kunt spreken van een gerichte aanval."

Na de zoveelste aanval kun je niet meer zeggen dat dit per ongeluk gebeurt, zegt Nagtzaam. "Je ziet keer op keer vrouwen, kinderen en onschuldige mannen om het leven komen. Het Israëlisch leger geeft er weinig om."

Gijzelaars bevrijd, veel Palestijnen dood: 'Israël heeft kille rekensom gemaakt'
Lees ook

Gijzelaars bevrijd, veel Palestijnen dood: 'Israël heeft kille rekensom gemaakt'

Hoe wordt er in Israël gereageerd op dit soort zware bombardementen? Volgens Nagtzaam vinden heel veel Israëliërs de oorlog in Gaza nog steeds 'hartstikke prima'. "Er zijn protesten tegen premier Netanyahu en die protesten groeien ook, maar de grote meerderheid vindt dat deze oorlog volstrekt gerechtvaardigd is."

Wat meespeelt is dat de meeste Israëliërs de beelden van de vele burgerslachtoffers niet te zien krijgen. "Dat was ook zo bij de bevrijdingsactie van de gijzelaars. Het feit dat daar honderden doden bij zijn gevallen, daar gaat het niet over in Israël. Er werd alleen gevierd dat er eindelijk iets goeds te melden viel."

Voetbalpotje verandert in bloedbad

Eerder deze week filmde een omstander in Gaza per toeval hoe een voetbalpotje veranderde in een bloedbad. Dat gebeurde na een Israëlische aanval op een school in de stad Khan Younis. Daarbij werden zeker 29 mensen gedood:

Een omstander in Gaza filmde hoe een voetbalpotje veranderde in bloedbad.
Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictPalestijnse gebieden