'Voortekenen duidelijk'

Gevangenenruil Rusland en Amerika lijkt ophanden, lot Gershkovich onbekend

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AP / Evan GershkovichGevangenenruil Rusland en Amerika lijkt ophanden, lot Gershkovich onbekend
RTL

Volgens Russische media is er mogelijk een uitruil van gevangenen aanstaande tussen westerse gevangenen in Rusland en Russische gevangenen in westerse landen. Ook de persbureaus Reuters en AFP berichten over de voorbereidingen. Of de bekende Amerikaanse journalist Evan Gershkovich bij de ruil betrokken is, is nog onbekend.

"De tekenen zijn duidelijk", zegt Olaf Koens, Rusland-expert van RTL Nieuws. "Dat gevangenen in Rusland weleens een paar dagen onvindbaar zijn, dat is niet ongebruikelijk. Maar hier is meer aan de hand."

Koens wijst erop dat er meerdere westerse gevangenen in Rusland niet gelokaliseerd kunnen worden door hun advocaten, en dat tegelijk. Zulke bewegingen zijn ook zichtbaar in Amerika, Slovenië en Duitsland. "Het lijkt er heel sterk op dat er iets staat te gebeuren."

Of de bekende Amerikaanse journalist Evan Gershkovich van de Wall Street Journal een van de betrokkenen zal zijn, is op dit moment nog onduidelijk, zegt Koens: "Je weet het met dit soort diplomatie pas zeker als de vliegtuigen zijn geland en de mensen zijn overhandigd."

Russische rechter veroordeelt Amerikaanse journalist Gershkovich tot 16 jaar voor spionage
Lees ook

Russische rechter veroordeelt Amerikaanse journalist Gershkovich tot 16 jaar voor spionage

De speculaties die al rondgingen in Russische media werden versterkt door de advocaat van de Amerikaan Paul Whelan, die in Rusland gevangen zit. Zijn advocaat, Olga Karlova, laat weten dat ze niet kan bevestigen waar haar cliënt zich op dit moment bevindt, volgens haar duidt dat op een mogelijke gevangenenruil.

"Ik krijg verzoeken van journalisten van diverse internationale instanties om te verduidelijken waar Paul zich bevindt, omdat er geruchten zijn over een mogelijke uitwisseling", zei Karlova tegen het Russische persbureau Interfax. Whelan zit al sinds 2018 vast op verdenking van spionage.

16 jaar cel

Ook van de Brits-Russische politieke activist Vladimir Kara-Murza werd bekend dat hij vanuit zijn cel naar een andere locatie is verplaatst.

Eerder deze maand werd de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich door een Russische rechter veroordeeld voor vermeende spionage. Hij kreeg 16 jaar cel.

Volgens waarnemers bestaat de kans dat ook de reporter van The Wall Street Journal geruild zou kunnen worden tegen een Russische gevangene in een westers land. Al is er op dit moment nog geen concrete aanwijzing dat Gershkovich deel zou uitmaken van een aanstaande ruil.

Ook de journalist Alsu Koermasjeva, die zowel een Amerikaans als een Russisch paspoort heeft, wordt in Rusland vastgehouden.

Rusland staat erom bekend Amerikanen en andere westerlingen in schijnprocessen hoge straffen op te leggen, met de bedoeling ze te ruilen tegen Russische gevangenen in het buitenland.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de zaak van Gershkovich al meerdere keren veroordeeld. Hij vroeg eerder om onmiddellijke vrijlating en noemde de arrestatie van Gershkovich 'totaal illegaal'. Maar de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde het bewijs tegen Gershkovich 'onweerlegbaar'. Wat dat bewijs is, wil Rusland niet openbaar maken.

Volgens Koens staat Gershkovich nu hoog op het verlanglijstje van de Amerikaanse overheid om vrij te krijgen. "De druk op Biden is hoog om hem vrij te krijgen. Het is duidelijk dat hij onschuldig is, én hij is een bekende journalist. Het Witte Huis zal er alles aan doen hem terug te krijgen."

Vadim Krasikov

De Russische president Poetin wil op zijn beurt graag Vadim Krasikov terughalen naar Rusland. Krasikov werd in Duitsland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een Tsjetsjeens-Georgische dissident in Berlijn.

Een voorbeeld van de exorbitant hoge straffen voor Amerikanen in Rusland was de basketbalster Brittney Griner. Zij kreeg in Rusland een celstraf van negen jaar voor het bezit van cannabisolie. Eind 2022 werd zij geruild tegen de beruchte wapenhandelaar Viktor Boet. Beelden van haar vrijlating zie je hier:

Lees meer over
Olaf KoensVladimir PoetinOorlog in OekraïneDiplomatieRuslandVerenigde Staten