Twee weken geleden.

Militaire Hamas-leider Mohamed Deif volgens Israël toch gedood bij aanval tentenkamp

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© REX by ShutterstockMilitaire Hamas-leider Mohamed Deif volgens Israël toch gedood bij aanval tentenkamp
RTL

Mohamed Deif, een van de militaire leiders van Hamas, is volgens het Israëlische leger toch gedood door een luchtaanval in Gaza op 13 juli. De aanval, waarbij tientallen Palestijnen werden gedood, had volgens Israël Deif als doelwit. Tot vandaag was het niet zeker of hij ook daadwerkelijk overleden was.

Het Israëlische leger meldt nu op X: "We kunnen nu bevestigen: Mohamed Deif is uitgeschakeld." Deif wordt door Israël gezien als een van de breinen achter de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober. 

Ombrengen hoge commandanten prioriteit

"Dit laat zien dat Israël prioriteit heeft gemaakt van het ombrengen van hoge commandanten", zegt verslaggever Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam. Begin deze week werden politiek leider Ismail Haniyeh van Hamas en Hezbollah-commandant Fuad Shukr ook gedood door Israël.

Israël bombardeert veilige zone Gaza: meer dan 90 doden, honderden gewonden
Lees ook

Israël bombardeert veilige zone Gaza: meer dan 90 doden, honderden gewonden

Nagtzaam voegt daaraan toe: "Zeker bij organisaties als Hamas geldt: als je de ene commandant doodt, staat de volgende op." Haniyeh, Deif en Shukr zullen dus snel worden vervangen door anderen. "Tenzij ze allemaal dood zijn", vervolgt Nagtzaam. "En dat lijkt precies waar Israël mee bezig is."

Wat de dood van Hamaskopstuk Ismail Haniyeh verder betekent voor de situatie in het Midden-Oosten, legt onze verslaggever hier uit:

De kans op nieuwe vergeldingsacties van Hamas, Iran en Hezbollah lijkt groot.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictPalestijnse gebieden