Gevangenenruil

Turkije bemiddelt: Rusland en westerse landen wisselen 26 gevangenen uit

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© SIPA USATurkije bemiddelt: Rusland en westerse landen wisselen 26 gevangenen uit
RTL

Rusland en westerse landen hebben in Turkije 26 gevangenen uitgeruild. De Turkse regering heeft daarin bemiddeld, meldt het kantoor van de Turkse president. De gevangenen komen uit zeven verschillende landen: Rusland, Belarus, de Verenigde Staten, Duitsland, Slovenië, Polen en Noorwegen.

De gevangenenruil werd al enige tijd verwacht. Onder meer de Russisch-Amerikaanse journalist Evan Gershkovich is inmiddels vrijgelaten, meldt zijn werkgever The Washington Post. In de Turkse hoofdstad Ankara landde vanmiddag een Russisch regeringsvliegtuig, vermoedelijk met gevangenen. 

Beelden daarvan zie je hieronder:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook de Amerikaanse oud-marinier Paul Whelan wordt vrijgelaten. 

Volgens de Turkse veiligheidsdienst MIT gaat het om de grootste gevangenenruil in de recente historie. "Onze organisatie heeft een grote rol op zich genomen in deze gevangenenruil." Tien gevangenen zouden zijn verplaatst naar Rusland, waaronder twee minderjarigen. Dertien gevangenen zouden zijn overgeheveld naar Duitsland en drie naar de Verenigde Staten. 

Poetin

Ook de Brits-Russische Vladimir Kara-Murza komt vrij, zegt een Europese functionaris tegen persbureau Bloomberg. De 42-jarige activist kreeg in april vorig jaar 25 jaar celstraf voor zijn kritiek op de Russische invasie in Oekraïne. Hij verzet zich al jaren tegen president Vladimir Poetin.

Gevangenenruil Rusland en Amerika lijkt ophanden, lot Gershkovich onbekend
Lees ook

Gevangenenruil Rusland en Amerika lijkt ophanden, lot Gershkovich onbekend

De VS en bondgenoten van het land zouden daartegenover meerdere Russische gevangenen vrijlaten. Namen van Russische gevangenen die zouden mogen terugkeren naar hun vaderland, zijn nog niet bevestigd. 

De Russische president Poetin zou graag Vadim Krasikov terughalen naar Rusland. Krasikov werd in Duitsland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een Tsjetsjeens-Georgische dissident in Berlijn.

Geen reactie Kremlin

Russische en andere media schreven de laatste dagen dat een ruil aanstaande was. Het zou gaan om de grootste uitruil van gevangenen sinds de Koude Oorlog. 

Rusland laat mogelijk twintig tot dertig politieke gevangenen vrij, berichtte The Moscow Times. Het Kremlin wilde vandaag niet reageren op de geruchten over een gevangenenruil. "Ik heb nog steeds geen commentaar op dit onderwerp", zei een woordvoerder.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Ook het Westen heeft nog niet officieel gereageerd. Uitwisselingen worden doorgaans geheimgehouden totdat de gevangenen daadwerkelijk zijn vrijgelaten.

De VS en Rusland wisselden in 2022 ook al gevangenen uit. De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner kwam toen vrij. Zij had in Rusland negen jaar celstraf gekregen voor het bezit en smokkelen van drugs. De VS lieten in ruil de Russische wapenhandelaar Viktor Bout vrij. De uitwisseling vond toen plaats op het vliegveld van Abu Dhabi.

Lees meer over
DiplomatieVerenigde StatenRusland