Zij houden Nederland draaiende

Zij houden Nederland draaiende: Kadir (47) maakt CT-scanners voor ziekenhuizen

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
Dossier zij houden nederland draaiende
© Philips Zij houden Nederland draaiende: Kadir (47) maakt CT-scanners voor ziekenhuizen
RTL

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag Kadir Yildiz, system engineer bij Philips. Samen met zijn collega's werkt hij in een megafabriek aan CT-scanners. Daarmee kunnen ziekenhuizen longfoto's maken.

"Op de parkeerplaats van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam staat een grote, mobiele tent. Daarin staat een CT-scanner waarmee artsen snel foto's van longen kunnen maken en zo vaststellen of een patiënt corona heeft of niet. 

Dat is het werk van mijn collega's en mij. Daar ben ik best wel trots op. We hebben keihard gewerkt, met z'n allen."

De CT-scanner die naar het OLVG is gegaan. © OLVG
De CT-scanner die naar het OLVG is gegaan.

"We nemen oude CT-scanners die ziekenhuizen al negen, tien jaar gebruiken, terug. Dan geven het we systeem een hardware- en een software-update, zodat de scanners  werken als nieuw, en sturen hem dan weer terug naar het ziekenhuis."

Er is haast

"Normaal zijn we zo'n zes weken bezig met één scanner. Nu maar twee. We voelen allemaal: er zit haast achter. We werken niet minder secuur, maar focussen ons op de software en niet op de buitenkant. Of er een krasje op zo'n apparaat zit, is nu niet belangrijk. Dat de ziekenhuizen de apparatuur krijgen die ze nodig hebben; dáár gaat het om." 

"De locatie Best waar we werken, is gigantisch groot: net zo groot als 80 voetbalvelden. En we hebben het extra druk deze dagen, vanwege corona. Door het hele land zijn ziekenhuizen bezig met mobiele units op te zetten. Daar moet ook zo'n scanner in. Daar zorgen wij voor."

Net zo groot als een auto 

"Zo'n scanapparaat is groot. Normaal, als je erin ligt, dan zie je het niet, dan zit er een nette kap overheen. Maar zo'n scanner is 1,5 ton zwaar, net zo zwaar als een auto, en draait vier keer per seconde om je lichaam heen."

"Mensen hebben nooit echt een beeld van mijn werk. Mijn kinderen, ik heb er vijf, van wie er vier thuis wonen, wisten nooit echt wat papa deed, maar nu is dat anders. Ze zien me elke dag vertrekken terwijl zij met mijn vrouw thuis blijven, en dáár schoolwerk moeten doen.

Mijn dochter van 7 vroeg laatst: 'Papa, als we onze huizen niet meer uit mogen, kom jij dan ook thuis?' Toen antwoordde mijn zoon van 10: 'Nee, papa heeft een belangrijke baan, die moet de zorg helpen.' Dat vond ik wel mooi."

"Soms is het wel lastig om thuis weg te gaan, maar mijn kinderen kunnen me altijd bellen. Dat doen ze ook. 'Pap, kun je me even helpen met wiskunde?' Daar ben ik wel goed in."

Ik doe wat ik kan

"Ik werk nu meer dan normaal, gewoon omdat de situatie daar om vraagt. Ik doe wat ik moet doen en wat ik kan. Ik ben er wel trots op dat we de zorg nu een beetje kunnen helpen.

Ik ben altijd een beetje op de achtergrond, ik ben niet zo van de interviews enzo, maar ik zie nu wel in dat het belangrijk is dat we kunnen blijven werken. Ik wil graag helpen. Juist nu."

Dit is de laatste aflevering

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws sprak in totaal 23 mensen die onze samenleving draaiende houden. Van de apotheker, de buschauffeur en de voedselbankmedewerker die overuren draaien, tot de vrachtwagenchauffeur die medicijnen vervoert en de rioolmedewerker die voor veel mensen de enige visite is

We spraken juf Ilanit, die stug vanuit huis les blijft geven, Remco, die alles doet om 'zijn' begraafplaats er keurig uit te laten zien. Thuiszorgmedewerker Margriet vertelde ons over haar werk, en haar angst om besmet te raken, brandweerman André liet in zijn interview weten paraat te staan, en beveiliger Sarona doet er alles aan om het ziekenhuis waar zij werkt, veilig te houden. 

Bekijk hier de andere afleveringen

Onderdeel van dossier

Zij houden Nederland draaiende

Lees meer over
CoronavirusCovid-19GezondheidszorgLink in bioEindhoven

Meer van het dossier ‘Zij houden Nederland draaiende’

Zij houden Nederland draaiende: 'Ik mis de reizigers', zegt conducteur Roy
Zij houden Nederland draaiende

Zij houden Nederland draaiende: 'Ik mis de reizigers', zegt conducteur Roy