Grote verschillen ziekenhuizen in bezoekregeling coronapatiënten

Door RTL Nieuws / Maaike Kempes en Meike van Roosmalen··Aangepast:
© RTL NieuwsGrote verschillen ziekenhuizen in bezoekregeling coronapatiënten
De coronacrisis onder de loep

Hoewel voor het hele land strikte regels gelden om coronabesmettingen te voorkomen, mogen ziekenhuizen zelf bepalen hoe zij de bezoekersregeling aanpassen. En dat leidt tot grote verschillen: in het ene ziekenhuis mag helemaal geen bezoek meer komen, terwijl andere ziekenhuizen dagelijks een familielid toelaten. Dit blijkt uit een inventarisatie door onze onderzoeksredactie.

De meeste ziekenhuizen laten helemaal geen bezoek meer toe bij coronapatiënten. Het gaat om 53 van de 69 ziekenhuizen die RTL Nieuws vergeleek. Een deel van die ziekenhuizen heeft een algehele bezoekersstop, voor alle patiënten in het ziekenhuis. Het kan dus zijn dat je een ziek familielid wekenlang niet ziet.

Tekort aan beschermende kleding

Verschillende ziekenhuizen geven op hun website aan het een zeer vervelende maatregel te vinden, maar zeggen dat het op dit moment de beste manier is. Zo ook Amsterdam UMC. Armand Girbes, hoofd van de intensive care voor volwassenen, legt uit dat het risico te groot is dat ook familieleden besmet zijn. "Als die mensen op bezoek zouden komen op de intensive care, moeten ze beschermende kleding dragen. Maar daar is een tekort aan. Daarom hebben wij besloten dat bezoek niet mogelijk is."

De ouders van Irma Huijgen liggen sinds een week allebei met corona in het ziekenhuis. Ze verblijven in het Zaans Medisch Centrum en daar is bezoek niet toegestaan. Irma heeft daar begrip voor, maar de impact is groot als je je ernstig zieke ouders niet kunt bezoeken, zegt ze. Ze heeft daarom creatieve oplossingen bedacht om toch contact met hen te hebben.

De meeste ziekenhuizen wijzen bezoek aan coronapatiënten af. Maar er zijn ook uitzonderingen.

Bij ruim 20 procent van de ziekenhuizen is bezoek aan een familielid met corona nog wel toegestaan. Meestal moet het bezoek dan wel beschermende kleding dragen. 

Zonder mondkapje, in gewone kleding

Wat opvalt is de bezoekregeling van het Medisch Spectrum Twente: hier mag je zonder mondkapje en in gewone kleding de intensive care op. Als je maar anderhalve meter afstand houdt en je handen goed wast. 

Het bezoek moet wel door een aparte ingang, legt ziekenhuisbestuurder Sophia de Rooij uit: "Zodat ze niet met andere medewerkers of bezoek in contact komen. Dus in die zin vinden wij dat niet gevaarlijk. Sterker nog: wij denken dat het ook bevorderlijk is dat mensen ook hun naasten op bezoek krijgen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Extra maatregelen zien we bij een aantal ziekenhuizen in de noordelijke provincies, zoals UMC Groningen en Nij Smellinghe in Drachten. Zij hebben nog een extra regel: bezoek dat van buiten de noordelijke provincies komt, is niet welkom in het ziekenhuis.

Geen landelijke richtlijn

Sommige ziekenhuizen geven aan te worstelen met het beleid. Zo overweegt het Rivierenlandziekenhuis in Tiel een soepeler beleid. Op dit moment mogen coronapatiënten daar helemaal geen bezoek ontvangen omdat het ziekenhuis bang is dat de beschermingsmiddelen dan te snel op gaan. Maar ze hopen binnenkort toch bezoek toe te kunnen laten.

Er is geen landelijke richtlijn voor bezoekregelingen, laat het RIVM in een reactie weten. Zorgprofessionals zouden zelf het best kunnen beslissen wat mogelijk is binnen hun ziekenhuis.

Hoe zit het bij mijn ziekenhuis?

Alle ziekenhuizen hebben informatie op hun site staan over hun bezoekersbeleid. Kijk op de site van uw ziekenhuis voor de meest recente informatie.

'70 procent ic-patiënten houdt langdurig fysieke of mentale klachten'
Lees ook

'70 procent ic-patiënten houdt langdurig fysieke of mentale klachten'

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
RIVMCoronavirusCovid-19Gezondheidszorg