Beide groepen tegelijk

Eerste vaccins AstraZeneca naar zowel 60-plussers als zorgmedewerkers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP/PA MediaEerste vaccins AstraZeneca naar zowel 60-plussers  als zorgmedewerkers
RTL

Het vaccin van AstraZeneca zal in eerste instantie worden ingezet voor zowel mensen van 60 tot en met 64 jaar als werknemers in de langdurige zorg. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge vanmiddag bekendgemaakt.

Het gaat tot zeker eind maart duren, mogelijk zelfs tot begin april, voordat iedereen in die groepen aan de beurt is geweest.

De Gezondheidsraad adviseerde gisteren het vaccin in eerste instantie alleen voor mensen van 60 tot en met 64 jaar in te zetten.

Hoofdbrekens

Juist het vaccin van AstraZeneca zorgt voor veel hoofdbrekens in de Nederlandse vaccinatiestrategie: het is in de testfase niet genoeg getest op ouderen, de levering valt in eerste instantie enorm tegen en het is bovendien het vaccin waar Nederland het meest op heeft ingezet.

Wie krijgt het AstraZeneca-vaccin? Overal in Europa doen ze iets anders
Lees ook

Wie krijgt het AstraZeneca-vaccin? Overal in Europa doen ze iets anders

Omdat er in het eerste kwartaal veel minder vaccins worden geleverd, dreigde er gekozen te moeten worden tussen twee groepen die allebei de hoogste prioriteit hebben: zorgmedewerkers en mensen tussen 60 en 64 jaar. 

Niet nodig

De Jonge denkt nu toch dat die keuze niet nodig is, nu blijkt dat er niet 10, maar 11 doses uit een flacon kunnen worden gehaald.

Veel hangt af van de leveringen door de farmaceut. De eerste 80.000 doses kwamen vandaag binnen, in heel februari komen er 670.000. De Jonge verwacht in maart 'minstens evenveel', maar gesprekken met AstraZeneca lopen nog om dat aantal omhoog te krijgen.

De Britten hebben het tempo bij het vaccineren er een stuk beter in zitten dan wij hier in Nederland. Ze zijn eerder begonnen en het lijkt erop dat ze ook wat daadkrachtiger en slimmer zijn in het oplossen van logistieke problemen.