De twee winnaars

Rutte 'supertrots' na vierde winst op rij, Kaag viert feest op tafel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRutte 'supertrots' na vierde winst op rij, Kaag viert feest op tafel
RTL

"Wat een avond, bedankt voor je stem!" is de eerste reactie van D66 op de verkiezingswinst. Mark Rutte laat weten supertrots te zijn op het behaalde resultaat.

De VVD stijgt in de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS naar 35 zetels, tegen 33 zetels in 2017. "Er ontglipte mij een kleine vreugde-uiting", zei Rutte na het zien van de exitpoll, zo zegt hij in onderstaande video:

Verslaggever Roel Schreinemachers spreekt Mark Rutte op de roltrap.

Hoewel Rutte blij is met het behaalde resultaat, ligt er vooral een enorme taak op het huidige én het nieuwe kabinet te wachten, zegt Rutte. "Nu weer aan het werk, er staat ons heel veel te doen."

'Nederland moet terug naar waar we horen'

Rutte: "Nederland moet terug naar waar we horen te zijn: een van de best presterende landen ter wereld." Rutte feliciteert ook Sigrid Kaag met 'de overwinning van D66 en alle nieuwkomers'. Volgens Rutte ligt het zeer voor de hand dat de VVD en D66 gaan praten over de formatie. De twee grootste partijen moeten het voortouw nemen, vindt hij.

Welke coalities zijn door de voorlopige prognose mogelijk? Zoek het hier op
Lees ook

Welke coalities zijn door de voorlopige prognose mogelijk? Zoek het hier op

Kaag op haar beurt sprong op tafel bij het horen van de exitpolls. Ze is blij, maar het legt ook 'een grote verantwoordelijkheid' op de partij, zegt ze.

'Bevestiging dat we invloed hebben gehad'

"Ik zie het vertrouwen dat wij als D66 hebben gekregen als een bevestiging dat wij als enige progressieve partij invloed hebben gehad de afgelopen jaren", aldus Kaag. "Met dat vertrouwen gaan we serieus om."

Zo vierde Kaag het feestje: 

Tegelijkertijd ziet Kaag de noodzaak tot samenwerking, ook met de VVD van demissionair premier Mark Rutte. Het beleid moet 'progressiever, eerlijker en groener' dan de afgelopen vier jaar, zegt Kaag.

'Rekening houden met onze partners'

Zij noemt met name de 'klimaatramp', en investeringen in onderwijs en woningen als onderwerpen die niet langer kunnen wachten. Maar: "We zullen rekening moeten houden met onze partners."

Lees meer over
Mark RutteSigrid KaagTweede KamerverkiezingenNederland