Na uitspraak Raad van State

Kabinet: derdelanders mogen blijven tot uitspraak hoogste rechter

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / Arie KievitKabinet: derdelanders mogen blijven tot uitspraak hoogste rechter
RTL

De zogenoemde derdelanders die zijn gevlucht uit Oekraïne mogen in Nederland blijven tot de hoogste rechter een uitspraak heeft gedaan over de vraag of het kabinet hun tijdelijke bescherming mag opheffen. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg bekendgemaakt.

Hij volgt daarmee het oordeel van de Raad van State van gisteravond. Die besloot dat een man uit Tanzania die vanuit Oekraïne hierheen is gevlucht mag blijven totdat de hoogste rechter een uitspraak heeft gedaan.

Daarbij werd al gezegd dat die uitspraak 'richtinggevend' zou zijn voor soortgelijke gevallen.

Derdelanders 

Toen in februari 2022 het Russische leger Oekraïne binnenviel, waren het niet alleen Oekraïners die het oorlogsgeweld ontvluchten. Ook mensen met een andere nationaliteit, die op dat moment in Oekraïne leefden, kwamen naar Nederland.

'Derdelander' mag van Raad van State uitspraak in opvang afwachten
Lees ook

'Derdelander' mag van Raad van State uitspraak in opvang afwachten

Zij kwamen in jargon bekend te staan als 'derdelanders'. 

Gewoon opgevangen

In eerste instantie werd hier niet gekeken naar de nationaliteit en werd elke vluchteling gewoon opgevangen, ook de ongeveer 2900 derdelanders. 

Het kabinet wilde dat die bescherming voor hen maandag stopt. Zij dreigen dan de opvang te moeten verlaten en op straat te belanden. Ze moeten dan asiel aanvragen, en anders Nederland binnen 28 dagen verlaten.

Lees meer over
Eric van der BurgOorlog in OekraïneOekraïne