Afhandeling toeslagenaffaire

Compensatie gedupeerden toeslagenaffaire komt voorzichtig op gang

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPCompensatie gedupeerden toeslagenaffaire komt voorzichtig op gang
RTL

Een groep van zo'n 250 gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire krijgt voor het eind van het jaar compensatie. Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) aan de Tweede Kamer. Duizenden andere ouders komen volgend jaar aan de beurt.

De meest schrijnende gevallen worden het eerst geholpen. Dat is een groep van tachtig ouders. Voor als het niet lukt om snel uitsluitsel te geven over de hoogte van de compensatie, is er ook een noodvoorziening: een gift van enkele honderden euro's die mensen kunnen krijgen om alvast een beetje lucht te hebben.

Complex

Eerder beloofde het kabinet nog om dit jaar duizenden ouders te compenseren. In de praktijk blijkt dat toch lastiger dan gedacht. Een eerste groep van 108 ouders kreeg deze zomer al geld. De staatssecretaris trok toen de conclusie dat meer tijd nodig is om andere, complexere dossiers te beoordelen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het totaalaantal gedupeerden wordt geschat op 22.000 tot 26.000 mensen. Daarvan zijn er tot nu toe 8300 in beeld. In het eerste kwartaal van volgend jaar moeten nog eens 1300 ouders compensatie krijgen. Het streven is om iedereen die zich tot nu toe heeft gemeld uiterlijk eind 2021 uitsluitsel te geven.

Vooringenomen

Van veel gedupeerden zijn nog geen gegevens bekend. Voor de Belastingdienst zelf is moeilijk na te gaan om wie het gaat. Van Huffelen hoopt dat meer mensen zich melden naarmate de hersteloperatie verder op gang komt.

Meer ouders dan eerder gedacht krijgen een ruimere compensatie, omdat ook zij vooringenomen zijn behandeld, vergelijkbaar met de ouders in de zogenaamde CAF11-zaak rond een gastouderbureau in Eindhoven. De staatssecretaris gaat nog onderzoeken of hetzelfde geldt voor een aantal oude fraudezaken, waar ouders de dupe werden van het misbruik door kinderopvanginstellingen.

Akkoord met gemeenten over hulp aan gedupeerden toeslagenaffaire
Lees ook

Akkoord met gemeenten over hulp aan gedupeerden toeslagenaffaire

Lees meer over
Alexandra van HuffelenMinisterie van FinanciënBelastingdienstToeslagenaffaire Belastingdienst