'Ons land staat alleen'

Oekraïense president Zelensky 'belangrijk doelwit Poetin'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Oekraïense president Zelensky 'belangrijk doelwit Poetin'
RTL

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Oekraïense president Volodimir Zelensky 'een belangrijk doelwit is voor Russische agressie'. Zelensky zelf zei daar eerder al van overtuigd te zijn.

"President Zelensky vertegenwoordigt in veel opzichten, zelfs personifieert, de democratische aspiraties en ambities van Oekraïne, van het Oekraïense volk. Dus natuurlijk zal hij een belangrijk doelwit blijven voor Russische agressie", vertelde woordvoerder Ned Price aan CNN.

Zelensky zelf benadrukt in een videoboodschap dat hij hoofdstad Kiev niet verlaat, zelfs nu Rusland de Oekraïense regeringsleider 'als doelwit nummer één' heeft bestempeld.

VN-vredesmissie

Zelensky heeft bij de Europese Unie gepleit voor een VN-vredesmissie in zijn land. Hij hield een toespraak:

"Iedereen is bang, maar wij niet."

Zelensky sprak de EU-leiders gisteravond nog toe op een ingelaste top over de Russische inval in zijn land. Later vertelde hij in de toespraak teleurgesteld te zijn dat Oekraïne er alleen voorstaat.

Alleen achtergelaten

Hij meldde dat Russische troepen zijn aangekomen in hoofdstad Kiev. Zijn land is volgens hem 'alleen achtergelaten' om te vechten tegen Rusland.

"Wie staat klaar om samen met ons te strijden tegen Rusland? Ik zie niemand. Wie staat klaar om ons de garantie van een NAVO-lidmaatschap te geven? Iedereen is bang", aldus Zelensky in een online toespraak.

Poetin kan Oekraïne verzwakken: 'Maar lange bezetting onwaarschijnlijk'
Lees ook

Poetin kan Oekraïne verzwakken: 'Maar lange bezetting onwaarschijnlijk'

Premier Rutte zei gisteravond dat Zelensky 'een enorme indruk' heeft gemaakt op hem en zijn collega's. "Het is een imponerende man. Een man die leiderschap laat zien, die op hele moeilijke momenten er staat en de rust bewaart."

'Wel degelijk blij'

Volgens Rutte is Zelensky 'wel degelijk blij' met het optreden van de Europese Unie. Ook al geeft de EU nog geen gehoor aan het pleidooi om onder meer Rusland af te sluiten van het internationale betalingsverkeer en president Poetin persoonlijk te straffen. Naar die strafmaatregelen gaat de unie volgens Rutte de komende tijd verder kijken, naast het 'ongekende sanctiepakket' dat gisteren in gang is gezet.

De sancties, die grotendeels overeenkomen met maatregelen van andere westerse landen, geven een boodschap af, zegt Rutte. "Een signaal dat de hele wereld verenigd is in verzet tegen de Russische 'agressie'."

Gisteren vertelden experts tegen RTL Nieuws dat het ernaar uitziet dat Poetin 'een ander regime' in Oekraïne wil.

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyVladimir PoetinOorlog in Oekraïne