Doden en gewonden

Aanval militaire basis bij Polen 'is een boodschap, maar geen dreigement naar de NAVO'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyImages Aanval militaire basis bij Polen 'is een boodschap, maar geen dreigement naar de NAVO'
RTL

Een militaire basis vlak bij de Poolse grens is vanochtend getroffen door een raketaanval. Volgens verslaggever Pepijn Nagtzaam is dit het antwoord van de Russen op het feit dat West-Europese landen wapens blijven leveren aan Oekraïne. En ook defensiespecialist Dick Zandee zegt dat het een boodschap is, maar hij ziet het niet als een provocatie naar de NAVO.

De Russen dreigden al eerder dat als het Westen zou doorgaan met het leveren van wapens, er aanvallen zouden komen. Nagtzaam: "Dat is wat je vannacht hebt gezien."

De militaire basis in Yavoriv ligt zo'n 60 kilometer van de stad Lviv vandaan, en 25 kilometer van de Poolse grens.

Militaire goederen

De basis wordt gebruikt als aanvoerroute voor militaire goederen en als trainingslocatie voor buitenlandse vrijwilligers, legt Nagtzaam uit. "Voor de oorlog werd de basis gebruikt voor oefeningen met de NAVO, maar nu dus als aanvoerroute voor militaire goederen."

Waar eindigt dit? Vijf scenario's over de oorlog in Oekraïne
Lees ook

Waar eindigt dit? Vijf scenario's over de oorlog in Oekraïne

Deze aanval kan een boodschap zijn aan het Westen dat ze moeten stoppen met het leveren van wapens, zegt ook defensiespecialist Dick Zandee.

Leger verzwakken

Toch is dat niet de enige reden dat de militaire basis wordt aangevallen. Zandee denkt namelijk dat de Russen met de raketaanval vooral het Oekraïense leger willen verzwakken. "Als je een trainingsfaciliteit van de Oekraïners gaat aanvallen waar wapens liggen opgeslagen, zorg je dat zij niet sterker worden", zegt Zandee. "Het doel van de Russen is om hun militaire goederen te vernietigen."

Zandee legt uit dat de basis in Yavoriv wordt gebruikt om wapens op te slaan die vanuit het Westen naar Oekraïne worden gebracht. "De vrachtwagenchauffeurs met militaire goederen rijden de grens over, maar nemen niet het risico om ver Oekraïne in te rijden. Zij brengen de goederen naar een plek waar die kunnen worden overgeladen, zoals de militaire basis."

Of de Russen hun doel hebben gehaald, weten we nog niet. Zandee: "De vraag blijft: waren er veel wapens opgeslagen? En hoe groot is de schade?"

Wel zijn er in ieder geval een flink aantal doden en gewonden gevallen, aldus de gouverneur van het Lviv district. Hij spreekt van 35 doden en 57 gewonden.

Aanval NAVO

En, aangezien de aanval vlak bij de Poolse grens was: is dit ook een signaal dat Rusland de NAVO wil aanvallen? Zandee denkt van niet. "Nee, ik zie dit niet als een provocatie richting Polen. De basis is nog steeds tientallen kilometers van de grens af. En stel het gebeurt, een afzwaaier op Pools grensgebied, kan je je afvragen: is het een misser of bewust?"

De aanval van Rusland op een militaire basis bij de Poolse grens is uitermate zorgelijk, zei premier Rutte in het tv-programma WNL op Zondag. Rusland gaat volgens hem nog wel steeds een confrontatie met de NAVO uit de weg.

Volgens luitenant-admiraal Rob Bauer, die voorzitter is van het militair comité van de NAVO, geven de Russen met de aanval het signaal af dat de wapenhulp uit het Westen voor hen een probleem is. Oekraïne krijgt onder meer antitankwapens en luchtverdedigingsraketten van westerse landen.

De militaire basis is ook niet ver van de stad Lviv, maar daar blijft het vooralsnog rustig. "Tot nu toe zijn er geen raketaanvallen geweest op de stad zelf of burgerdoelen." Wel klinkt al drie nachten op rij het luchtalarm. Ook deze ochtend is het luchtalarm al twee keer afgegaan.

In een ziekenhuis in Kiev blijven de gewonde soldaten binnenstromen. Waar de artsen voor de oorlog vooral druk waren met geboortes en botbreuken, moeten ze nu vooral schotwonden behandelen.
Lees meer over
NAVOOorlog in OekraïneLink in bioRuslandOekraïne