Nieuwe coronastrategie

GGD-test vanaf 11 april niet meer nodig na positieve zelftest

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© iStock.GGD-test vanaf 11 april niet meer nodig na positieve zelftest
RTL

Als je volgens een zelftest besmet bent met corona, hoef je binnenkort niet meer naar de GGD om daar nog een officiële test te laten doen. Dat blijkt uit de nieuwe langetermijnstrategie voor corona die het kabinet heeft opgesteld.

Nu is de regel nog dat je je positieve zelftest bij de GGD moet laten bevestigen, maar vanaf 11 april wordt zelftesten dus de norm. Er komt een 'zelfzorgadvies', om duidelijk te maken wat je moet doen na een positieve coronatest, of als je juist negatief test maar wel klachten houdt.

Zonder GGD-test kan een coronabesmetting ook niet worden geregistreerd. Om toch zicht te houden op de verspreiding van het virus, wordt onder andere het rioolwater gecontroleerd. Dat gebeurt nu ook al. 

De maatregelen zijn afgeschaft, is corona dan nu voorbij?
Lees ook

De maatregelen zijn afgeschaft, is corona dan nu voorbij?

Er wordt ook rekening gehouden met nieuwe vaccinatierondes en ingezet op (nieuwe) medicijnen voor mensen die besmet zijn met corona. Mensen moeten zich wat het kabinet betreft aan de basisadviezen blijven houden.

Concrete invulling ontbreekt nog

Volgens de strategie van het kabinet wordt preventie een zaak van zowel burgers, overheid als andere sectoren, maar de concrete invulling ontbreekt nog grotendeels in de strategie die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Er wordt bijvoorbeeld nog gewerkt aan plannen om de zorg te kunnen opschalen wanneer dat nodig is. 

Het kabinet houdt rekening met vier scenario's. Van een milde waarin corona op een verkoudheid lijkt tot een 'worst case scenario' met veel ziekte en sterfte, en overbelasting van de zorg. Het kabinet heeft sectoren gevraagd voor alle vier de scenario's plannen te maken. 

In juni moet meer duidelijk worden over de plannen voor de lange termijn. Dan wil het kabinet een nieuwe brief aan de Tweede Kamer sturen over de strategie.

Lees meer over
Ernst KuipersMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenZelftestLink in bio