Miljarden euro's

Defensie koopt kruisraketten en zes F-35-gevechtsvliegtuigen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPDefensie koopt kruisraketten en zes F-35-gevechtsvliegtuigen
RTL

Het ministerie van Defensie wil nog eens zes F-35-gevechtsvliegtuigen aanschaffen. Verder moet de marine kruisraketten krijgen.

Dat staat in de nieuwe Defensienota, bevestigen bronnen na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS.

Defensie krijgt er de komende jaren miljarden euro's bij. Structureel komt het uiteindelijk neer op 5 miljard euro extra waarmee de NAVO-norm wordt gehaald.

NAVO-norm

In 2014 is op een NAVO-top in Wales afgesproken dat alle lidstaten binnen tien jaar 2 procent van hun bruto binnenlands product moeten uitgeven aan defensie.

Veel meer geld naar Europese defensie: 'Tien dagen geleden nog ondenkbaar'
Lees ook

Veel meer geld naar Europese defensie: 'Tien dagen geleden nog ondenkbaar'

Het ministerie van Defensie wil dit geld vooral investeringen de vuurkracht, die moet worden versterkt met extra materieel. Daarnaast wil defensie investeren in de ondersteunende eenheden, zoals logistiek en de geneeskundige dienst. 

Investeren in drones

Naast de zes F-35's is het plan om vier nieuwe onbemande Reaper-drones te kopen. Daarmee wordt het huidige aantal verdubbeld. Verder komen er extra Patriot-luchtverdedigingssystemen en een raketsysteem voor de landmacht.

Generaal Onno Eichelsheim, de hoogste militair, zei afgelopen april tegen Nieuwsuur dat naast de investeringen in vuurkracht en ondersteuning, het personeel een prioriteit voor hem is. Daar is een flink tekort aan. Een nieuwe cao moet helpen nieuwe mensen aan te trekken en te behouden.

Defensienota

De Defensienota wordt woensdag gepresenteerd, dan wordt onder meer ook duidelijk hoe het extra geld precies zal worden uitgegeven. 

De eerste F-35, ook wel Joint Strike Fighters genoemd, kwam in 2019 naar Nederland.
Lees meer over
Ministerie van DefensieWapenDefensieNederland