440 lichamen

Oekraïne vindt massagraf in heroverd Izjoem

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPOekraïne vindt massagraf in heroverd Izjoem
RTL

In de onlangs door Oekraïne op Russische troepen heroverde stad Izjoem is een massagraf gevonden. President Volodimir Zelenski, die woensdag de oostelijke stad tussen Charkov en Loehansk nog bezocht, heeft dat gemeld.

"We willen dat de wereld weet wat de Russische bezetting heeft veroorzaakt", zei hij, zonder details te geven over het aantal gevonden lichamen of de doodsoorzaak.

440 lichamen

Een politiechef van Izjoem heeft tegen Sky News gezegd dat het ging om 440 lichamen. Het gaat volgens hem om slachtoffers van geweerschoten, artillerievuur, mijnen en luchtaanvallen, maar ook zei hij dat van velen de doodsoorzaak nog niet bekend is.

Oekraïne behandelt krijgsgevangenen 'bewust humaner' dan de Russen
Lees ook

Oekraïne behandelt krijgsgevangenen 'bewust humaner' dan de Russen

In zijn dagelijkse videoboodschap vergelijkt Zelenski de vondst van de lichamen met die in Boetsja dit voorjaar. In die voorstad van Kiev werden ook honderden lichamen gevonden nadat de Russen zich terugtrokken, wat leidde tot grote internationale verontwaardiging. "Rusland laat overal doden achter en moet daar verantwoordelijk voor worden gehouden", aldus Zelenski.

Woensdag werd Izjoem, dat ook wel het tweede Marioepol wordt genoemd vanwege zware bombardementen, voor het eerst na herovering door de Oekraïners weer door Zelenski en de internationale pers bezocht. In de stad woonden voor het begin van de oorlog meer dan 40.000 inwoners.

Het Oekraïense leger boekt flinke terreinwinst in het oosten van het land.
Lees meer over
Volodymyr ZelenskyVladimir PoetinOorlog in OekraïneOekraïneRusland