'Energieterreur'

Explosies in centrum Kiev, Oekraïne meldt dertien droneaanvallen door Rusland

Door Chris Koenis··Aangepast:
© AFPExplosies in centrum Kiev, Oekraïne meldt dertien droneaanvallen door Rusland
RTL

Rusland heeft vanmorgen opnieuw drone-aanvallen uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kiev. De Oekraïense autoriteiten zeggen dertien drones uit de lucht te hebben geschoten.

Burgemeester Vitali Klitsjko maakte iets na half zes in de ochtend melding van een reeks explosies in de stadswijk Shevchenkivskyi. "Hulpdiensten onderweg", schreef hij op berichtendienst Telegram. "Details later."

'Energieterreur'

Oleksi Koeleba, de gouverneur van de regio Kiev, liet vervolgens weten dat de luchtverdediging was ingezet tegen Rusland en zijn 'energieterreur'. Waarbij ook het luchtalarm afging om burgers te waarschuwen. Er zijn tot dusver geen meldingen van slachtoffers, wel van schade aan gebouwen. Inwoners worden geadviseerd om in schuilplaatsen te blijven.

Burgemeester Kiev acht 'apocalyptische' winter mogelijk
Lees ook

Burgemeester Kiev acht 'apocalyptische' winter mogelijk

Kamikazedrones

Oekraïne claimt dat het alle dertien Russische drones heeft neergeschoten die vanmorgen zijn gelanceerd. Het zou gaan om door Iran geleverde Shahed-aanvalsdrones. Die worden ook wel 'kamikazedrones' genoemd, omdat ze bij een vijandelijk doel een explosie veroorzaken waarbij ze ook zelf vernietigd worden.

Correspondent Olaf Koens was eind vorige maand bij de Oekraïense militaire inlichtingendienst en bekeek daar een Shahed-drone die het leger had neergehaald:

Dit is het type drone waarmee Rusland burgerdoelen in Oekraïne beschiet.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zojuist een video op Telegram geplaatst waarin hij de Oekraïense luchtverdedigingstroepen bedankte voor het neerschieten van de aanvalsdrones. "Goed gedaan mannen. Ik ben trots!" zei Zelenski, die ook inwoners waarschuwde. "Negeer de luchtaanvalswaarschuwingen niet."

De afgelopen weken lukt het Oekraïne steeds beter om Russische luchtaanvallen op zijn energie-infrastructuur af te slaan. Tijdens de laatste grote aanval op 5 december, waarbij ook Kiev doelwit was, heeft de Oekraïense luchtafweer naar eigen zeggen zestig van de zeventig door Rusland afgevuurde raketten neergehaald.

'Amerika stuurt Patriots'

Die luchtafweer kan binnenkort nog een enorme sprong vooruit maken. De Amerikaanse regering is van plan om het Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Oekraïne te sturen, meldde nieuwszender CNN gisteren. Dat zeer geavanceerde systeem kan raketten, drones, helikopters, vliegtuigen en andere bedreigingen detecteren en uitschakelen.

Het systeem is wel zo geavanceerd dat ook Oekraïense militairen uitgebreide training nodig hebben om het te kunnen gebruiken. Patriots zijn namelijk erg ingewikkeld om mee om te gaan en te onderhouden, legde oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif onlangs uit aan RTL Nieuws. In het Nederlandse leger wordt dat gedaan door het luchtverdedigingscommando DGLC dat hier veel tijd insteekt.

Lees meer over
Oorlog in OekraïneDrones