Pak je hooikoortsmedicijnen

Geen sneeuw, maar pollen: deze kerst kans op hooikoorts

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesGeen sneeuw, maar pollen: deze kerst kans op hooikoorts
RTL

Geen witte kerst, maar een kerst vol pollen dit jaar. Door de hoge temperaturen in oktober en november zijn verschillende planten vroeg gaan bloeien. En dat betekent: hooikoorts.

"Denk eraan dat als je verkouden wordt, het ook hooikoorts kan zijn", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen. "Je kunt dus hooikoortsmedicijnen nemen bij klachten."

Braziliaanse voetballers 'ziek door airco', maar kan dat wel?
Lees ook

Braziliaanse voetballers 'ziek door airco', maar kan dat wel?

"We hebben een warme herfst achter de rug", vertelt Van Vliet. Verschillende struiken- en bomensoorten, waaronder de hazelaar, zijn daardoor eerder gaan bloeien. "Toen het ging vriezen kwam alles letterlijk in de ijskast te staan. Nu is het weer totaal de andere kant op geslagen en gaat het verder bloeien."

Langere pollenperiode

De vroege komst van de pollen betekent alleen niet dat het hooikoortsseizoen daardoor eerder afloopt. "Ik denk dat we een grotere spreiding van bloeiperiodes krijgen. Je moet dus rekening houden met een langere periode", vertelt Van Vliet.

Hoewel de hazelaar en sommige elzensoorten al zijn begonnen met bloeien, zijn er nog genoeg struiken- en bomensoorten die pas in het voorjaar gaan bloeien. De zwarte els bloeit bijvoorbeeld pas later in het voorjaar.

Zachte en natte kerst

Dit weekend werd er nog volop geschaatst op natuurijs, maar de komende dagen en met kerst wordt het zacht en nat. "De temperaturen zijn heel zacht voor deze tijd van het jaar. Dat zou inderdaad kunnen betekenen dat sommige soorten, zoals de hazelaar, al gaan bloeien. Bij temperaturen boven de tien graden gaat gras bijvoorbeeld ook alweer groeien", vertelt Marc de Jong van Buienradar.

De komende dagen wordt het gemiddeld ongeveer 11 graden. Morgen wordt de warmste dag. In Limburg kan het dan wel 13 graden worden. Deze week wordt ook heel nat. "Het wordt heel regenachtig en grijs. Alleen woensdag is het wat minder nat, maar niet droog", zegt De Jong.

Het lijkt erop dat de kerstdagen zelf ook nat worden. "De temperatuur gaat dan wel iets naar beneden, naar een graad of 8 à 9", zegt De Jong. Heel uitzonderlijk is het allemaal niet: "Uitzonderlijker was de koude periode die we gehad hebben."

Bekijk ook: Wanneer en waarom je last hebt van hooikoorts

Hooikoorts tijdens de kerstdagen klinkt misschien niet heel logisch. Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar legt uit waarom je toch last kan krijgen van hooikoorts.
Lees meer over
Marc de JongBuienradarHooikoortsKerstmisNederland