Wagner-baas mogelijk dood

Biden: als Prigozjin is neergestort, is dat geen verrassing

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Anadolu AgencyBiden: als Prigozjin is neergestort, is dat geen verrassing
RTL

Als Wagner-baas Jevgeni Prigozjin inderdaad in het vliegtuig zat dat is neergestort, dan is dat geen verrassing. Dat zegt de Amerikaanse president Joe Biden in een reactie. "Er gebeurt niet zo veel in Rusland waar Poetin niet achter zit." Hij voegt eraan toe dat hij niet weet wat er precies is gebeurd.

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin stond op de passagierslijst van het vliegtuig dat vandaag neerstortte terwijl het onderweg was van Moskou naar Sint-Petersburg. Het lijkt erop dat het toestel is neergeschoten. Of Prigozjin ook daadwerkelijk is omgekomen, is niet bekend.

Op deze beelden is het neerstorten van het vliegtuig te zien:

Russisch staatspersbureau: Wagner-baas Prigozjin mogelijk aan boord gecrasht vliegtuig
Lees ook

Russisch staatspersbureau: Wagner-baas Prigozjin mogelijk aan boord gecrasht vliegtuig

Verschillende regeringen hebben al gereageerd op het nieuws. Zo zegt het Witte Huis verder dat het de ontwikkelingen op de voet volgt.

Signaal van Poetin

Een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt tegen persbureau AFP dat de crash een signaal is van Poetin aan de Russische elite. "Pas op, ontrouw staat gelijk aan de dood."

Ook de Estse premier Kaja Kallas ziet in de mogelijke dood van Prigozjin een bewijs van de meedogenloosheid van Poetin. "Als het waar is, laat het zien dat Poetin zijn tegenstanders zal uitschakelen. Dat is beangstigend voor iedereen die een andere mening heeft dan hij."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Jevgeni PrigozjinWagnergroepVerenigde StatenRuslandOekraïneLetland