Naar Europese Commissie

Wopke Hoekstra volgt Frans Timmermans op als Eurocommissaris

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWopke Hoekstra volgt Frans Timmermans op als Eurocommissaris
RTL

CDA'er Wopke Hoekstra volgt Frans Timmermans op als Eurocommissaris. Premier Mark Rutte zei gisteravond dat het kabinet in Hoekstra een geschikte opvolger ziet: "Hij is zeer breed ervaren op financiën en buitenlandse zaken."

Eerder meldden politieke bronnen nog dat het kabinet vrijdag een besluit neemt. Hoekstra krijgt net als Timmermans de portefeuille klimaat.

Hij wordt niet de eerste vervanger van voorzitter Ursula von der Leyen, zoals Timmermans dat wel was. De Slowaak Maros Šefčovič van de Europese Commissie wordt nu tweede in rang.

Wopke Hoekstra over zijn vertrek als CDA-leider: 'Niet over één nacht ijs gegaan'
Lees ook

Wopke Hoekstra over zijn vertrek als CDA-leider: 'Niet over één nacht ijs gegaan'

De Nederlandse regering draagt een nieuwe Eurocommissaris aan. Onder anderen de namen van Timmermans' rechterhand Diederik Samsom en van de demissionaire ministers Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren werden genoemd. Maandag zei demissionair premier Mark Rutte nog dat het kabinet 'echt even de tijd' zou nemen om een goede opvolger te vinden.

"Ik heb breed geconsulteerd bij alle smaldelen binnen het kabinet en bij de Europese Commissievoorzitter", zei Rutte gisteravond. "Daarbij ben ik tot de conclusie gekomen Wopke Hoekstra voor te dragen als kandidaat-commissaris voor de Europese Commissie."

Het is nu aan de Europese Commissie om akkoord te gaan met de voordracht. Daarnaast komt er nog een hoorzitting bij het Europees Parlement. 

'Hoekstra was er al langer mee bezig'

"Hoekstra zelf was hier al langer mee bezig. Een aantal weken geleden heeft hij al mensen in Brussel gepolst over zijn kandidatuur. Maar er waren meer kandidaten, zoals Timmermans' kabinetschef Diederik Samsom (PvdA) of minister van Financiën Sigrid Kaag van D66. In nog een PvdA'er hadden de regeringspartijen geen trek. Volgens bronnen ging het de afgelopen dagen tussen D66 en het CDA. Kaag wilde niet perse. Ook was de portefeuille van de Eurocommissaris niet meer zo groot als onder Timmermans. Naar verluidt ging ook de voorkeur van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, uit naar Hoekstra. Zij is net als Hoekstra een christendemocraat", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"De belangrijkste taak voor Hoekstra is het leiden van de Europese klimaatdelegatie in aanloop naar de klimaattop eind dit jaar. In principe is het een tijdelijke baan, want volgend jaar juni zijn Europese verkiezingen en daarna wordt een nieuwe Europese Commissie gevormd. En Hoekstra kan er niet op rekenen dat een nieuw kabinet ook opnieuw voor de CDA'er kiest."

Timmermans

Frans Timmermans nam ontslag als Eurocommissaris om lijsttrekker te worden van PvdA en GroenLinks. Hij zette zich als Eurocommissaris in om stevigere klimaatplannen, de Green Deal, door te voeren. Het leeuwendeel daarvan is inmiddels aangenomen of ingevoerd.

Timmermans maakte sinds 2014 deel uit van de commissie en groeide uit tot steunpilaar van de toenmalige voorzitter Jean-Claude Juncker. In 2019 greep hij net naast het commissievoorzitterschap. Wel werd hij Von der Leyens tweede man en kreeg hij als hoeder van het klimaatbeleid een sleutelrol.

Lees meer over
Wopke HoekstraFrans TimmermansEuropese CommissieEuropese Unie