Betrokkenheid Kremlin

Rusland wil geen internationaal onderzoek naar crash Wagnerbaas Prigozjin

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / APRusland wil geen internationaal onderzoek naar crash Wagnerbaas Prigozjin
RTL

De Russische regering wil geen internationaal onderzoek toestaan naar het neerstorten van het vliegtuig waarbij topman Jevgeni Prigozjin van de Wagnergroep om het leven kwam. Het toestel crashte vorige week vlakbij Moskou bij een binnenlandse vlucht.

Alom wordt er vanuit gegaan dat het Kremlin zelf het toestel heeft neergehaald. Prigozjin keerde zich twee maanden geleden met zijn Wagnergroep tegen de staat en trok tijdens een muiterij met duizenden militairen op naar Moskou. De opmars werd uiteindelijk gestaakt na een geheim akkoord, maar president Poetin sprak openlijk van 'verraad'.  

Poetins tegenstanders

De meeste tegenstanders van Poetin zijn de laatste jaren onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen, en er wordt nauwelijks aan getwijfeld dat de Russische geheime dienst ook hier de hand heeft gehad in de dood van 'een verrader'. Het Kremlin doet die beschuldigingen af als leugens. 

Witte Huis suggereert betrokkenheid Kremlin bij dood Prigozjin, Wagner-baas begraven
Lees ook

Witte Huis suggereert betrokkenheid Kremlin bij dood Prigozjin, Wagner-baas begraven

Rusland onderzoekt het neerstorten van het vliegtuig zelf, zegt het Kremlin. Daarbij wordt ook gekeken of de vliegtuigcrash opzettelijk is veroorzaakt.

Onderzoek afwachten

Wie wel achter de crash zou kunnen zitten, zegt Poetins woordvoerder niet. Hij zei dat het Russische onderzoek afgewacht moet worden. "Het moge duidelijk zijn dat gekeken wordt naar verschillende varianten, waaronder de variant - u weet waar we het over hebben - van, laten we zeggen, een opzettelijke wandaad", aldus Dmitri Peskov.

Afgelopen nacht bleek al dat de Braziliaanse luchtvaartautoriteit CENIPA geen onderzoek naar de toedracht kon verrichten, ook al was het neergestorte toestel een Embraer Legacy 600 van Braziliaanse makelij. 

Lees meer over
Jevgeni PrigozjinVladimir PoetinWagnergroepRusland