Spannend duel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Olaf KraakPSV heeft het lastig tegen strijdlustig Spakenburg, maar bereikt finale KNVB-beker
RTL

PSV heeft de finale van de KNVB-beker bereikt. De Eindhovenaren hadden de nodige moeite met amateurclub Spakenburg: 2-1.

Het thuispubliek op de afgeladen tribunes van het kleine stadion zag een interessante wedstrijd, waarin het krachtsverschil minder groot was dan velen vooraf gedacht zouden hebben. PSV had het overwicht, maar speelde in een te laag tempo en creëerde weinig uitgespeelde kansen. De amateurs beten in de vaak felle duels stevig van zich af, en kwamen er af en toe gevaarlijk uit.

Het eerste wapenfeit van de nummer 3 in de Eredivisie was een schotje voorlangs, van Guus Til. Diezelfde Til vroeg even later om een penalty, omdat hij bij een schotpoging lichtjes aangeraakt werd, maar daarvoor vond scheidsrechter Manschot het contact terecht te licht.

Toch nog 0-1

Halverwege de eerste helft gaf Spakenburg een serieuze waarschuwing af. Na een handig poortje van Luuk Admiraal bij Teze gaf de aanvaller laag en strak voor, maar de PSV-defensie kon de bal wegwerken. Na een half uur was Van Aanholt gevaarlijk met een schot, keeper Alessandro Damen nam het met een stijlvolle duik op de vuisten.

Toen de gelijke stand bij rust al binnen handbereik leek, kreeg Spakenburg alsnog het deksel op de neus: Ramalho verlengde een hoekschop van Veerman met het hoofd, Gutiérrez kon de bal bij de tweede paal eenvoudig binnenglijden.

Sensatie: amateurs Spakenburg vernederen FC Utrecht in kwartfinale KNVB-beker

In de blessuretijd van de eerste helft was ook de derde kans niet aan Guus Til besteed. De Spakenburgers, die in de vorige ronde FC Utrecht aan de zegekar bonden, zochten onder luid applaus van het publiek de kleedkamer op voor de thee.

De tweede helft was nog geen minuut oud toen Patrick van Aanholt de resterende hoop op een daverende sensatie de grond in leek te boren. Hij werd op links diep gestuurd door Xavi Simons en schoot de bal zakelijk en hard in de verre hoek: 0-2.

Schitterend schot

Toch gaven de amateurs zich niet zomaar gewonnen. Tien minuten na de hervatting kreeg de ploeg een hoekschop, waarop de trainer het publiek nog eens opzweepte. De bal kon makkelijk weggewerkt worden. In de tegenaanval scoorde PSV-aanvoerder Luuk de Jong, maar hij stond buitenspel.

Een minuut later zette Spakenburgs linksachter Dwayne Green het stadion in vuur in vlam, met het absolute hoogtepunt van de avond. Na een afgeslagen corner haalde hij van een meter of dertig verwoestend uit. Met een heerlijke boog zeilde de bal over PSV-keeper Drommel heen. Het was niet alleen een prachtig doelpunt, het was ook het eerste doelpunt van een amateurclub ooit in de halve finale van de KNVB-beker.

Een kwartier voor tijd kreeg PSV'er Bakayoko nog een goede kans om een strakke voorzet van links binnen te werken, maar hij schoot van een paar meter over. Het lukte de amateurs niet meer een vuist te maken, waardoor het bekersprookje ten einde is.

Spakenburg-aanvoerder Floris van der Linden vond dat zijn ploeg een prestatie had geleverd. "Als je tot de 90e minuut in de wedstrijd kan blijven en het tot het laatste fluitsignaal spannend kan houden, kun je wel van een prestatie spreken. Maar uiteindelijk ga je niet door. Dat overheerst nu nog wel een beetje. Het was dichtbij, maar het eindigt hier wel helaas."

Thijs Slegers

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij droeg de finaleplaats op aan Thijs Slegers, de overleden perschef van PSV. "Als je een bekerfinale haalt, is dat gewoon geweldig. Maar ik was niet zo in voor feestelijkheden", zei Van Nistelrooij, die journalisten na de zege een foto van Slegers liet zien. "Ik had deze in mijn binnenzak zitten. Deze foto heb ik gisteren gekregen tijdens de uitvaart. Mijn hart brak toen ik zijn vrouw, zijn dochter en zijn zoon zag. Maar ik heb ook gehoord over de strijdbaarheid van Thijs en gezien hoe sterk zijn familie is. Dat gaf mij en de jongens vandaag alle kracht. Heel veel sterkte voor iedereen rondom de familie Slegers. Deze finale is voor Thijs."

PSV speelt de finale op 30 april tegen de winnaar van de andere halve finale, Feyenoord-Ajax. Die ploegen spelen morgenavond tegen elkaar in Rotterdam.

Honderden supporters van SV Spakenburg gingen gisteravond de straat op om de bekerwinst van de club te vieren. De amateurclub verraste eredivisieclub FC Utrecht en won met 4-1.