Luister hier naar het songfestivalnummer van S10

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Thijs JansenLuister hier naar het songfestivalnummer van S10
Alles over het songfestival

Het nummer dat Stien den Hollander (21), beter bekend als S10, in mei gaat zingen op het Eurovisiesongfestival in Italië is bekend. Het nummer heet 'De Diepte' en werd donderdag gepresenteerd vanuit Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.

"Het is een ode aan het verdriet en de herinneringen die je met je meedraagt"

'De Diepte' is een rustig lied. De 21-jarige blijft ook tekstueel dichtbij zichzelf en zingt over onder meer donkere dagen en angsten. S10 schreef eerder al nummers over haar psychische problemen waarvoor ze in het verleden ook in een kliniek is opgenomen.

"Het is een ode aan het verdriet en de herinneringen die je met je meedraagt. Iedereen maakt in zijn leven gebeurtenissen mee die moeilijk zijn. Dat is iets wat we samen delen als mensen en ik hoop dat je je minder alleen voelt bij het luisteren van het liedje", aldus de zangeres.

Eind vorig jaar werd bekend dat de zangeres, die in 2019 doorbrak met haar debuutalbum 'Snowsniper', namens Nederland meedoet aan het Eurovisiesongfestival. Over haar nummer was toen nog niet veel bekend, alleen dat het Nederlandstalig zou zijn. En dat is voor het eerst in elf jaar; Sieneke zong in 2010 voor het laatst in het Nederlands met het nummer 'Ik ben verliefd (sha-la-lie)'.

Songfestivalcommentator Cornald Maas, die onderdeel uitmaakt van de selectiecommissie, zei eerder al 'overrompeld' te zijn door het liedje. Volgens hem is S10 iemand 'van wie de stem onder je huid gaat zitten vanaf de allereerste tel'. "Je wordt meteen meegenomen in het verhaal dat ze vertelt. Zowel tekstueel als met de compositie. Het is echt een heel sterke song die we hebben gekozen", aldus Cornald.

Finland stuurt The Rasmus naar Eurovisie Songfestival
Lees ook

Finland stuurt The Rasmus naar Eurovisie Songfestival

Volgens Eric Stade, algemeen directeur van AVROTROS, getuigt het nummer van S10 van 'lef en authenciteit'. "S10 blijft namelijk trouw aan zichzelf en aan haar eigen stijl", stelde hij bij de aankondiging in december. "Het belooft opnieuw een bijzondere editie voor Nederland te worden."

Ook songfestivalwinnaar Duncan Laurence, die als een van de eerste het nummer alvast mocht horen woensdag, is fan. "Ik hoop dat mensen als een gek de tekst gaan googelen, want die is erg mooi", gaf hij woensdag aan in een video van AVROTROS. "Ik ben gek op droevige liedjes en dit is zeker een goed verdrietig nummer", is Jeangu Macrooy het met hem eens.

De Grieks-Utrechtse Stefania Liberakakis, die vorig jaar meedeed namens Griekenland en eindigde op de tiende plek, was zelfs met stomheid geslagen toen ze het nummer voor het eerst hoorde. "Het is een heel goed lied voor het songfestival", aldus de zangeres.

Nu we het nummer weten is het alleen nog gissen naar de act die S10 neer gaat zetten. De zangeres heeft in ieder geval een goed team om zich heen verzameld. Marnix Kaart, die vorig jaar de algehele regie van het Eurovisiesongfestival deed, is verantwoordelijk voor de beelden bij het nummer. Wouter van Ransbeek, voorheen creatief directeur van het Internationaal Theater Amsterdam, is aangesteld als creative supervisor en is, samen met S10, verantwoordelijk voor het concept van de act en houdt toezicht op het creatieve proces.

Henk Jan van Beek buigt zich voor Nederland over het lichtontwerp. Hij werkte net als Marnix mee aan het songfestival in Rotterdam en was in 2017 al eens onderdeel van de Nederlandse delegatie als lichtontwerper.

Het 66e songfestival wordt volgend jaar van 10 tot en met 14 mei gehouden. Het evenement vindt plaats in de Italiaanse stad Turijn. S10 is ingedeeld in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Daarin zijn ook onder meer Albanië, Letland, Zwitserland, Slovenië, Bulgarije, Moldavië, Oekraïne en Litouwen ingedeeld. In de tweede helft komen Noorwegen, Portugal, Denemarken, Armenië, Oostenrijk, Kroatië, IJsland en Griekenland in actie. Rusland was ook ingedeeld in de tweede helft, maar is uitgesloten van deelname vanwege de inval in Oekraïne. Meerdere deelnemende landen, waaronder Nederland, hadden hiertoe opgeroepen.

De European Broadcasting Union (EBU) vreesde dat deelname van Rusland de wedstrijd 'in diskrediet' zou brengen. Landen als Finland en Estland dreigden niet naar Turijn te komen als Rusland nog welkom zou zijn. Onder meer Nederland, Zweden en Denemarken riepen de songfestivalorganisator op het land te weren. Rusland had nog niet bekendgemaakt welke artiest naar Italië zou reizen voor het songfestival.

Lees meer over
S10Eurovisiesongfestival