Bookmakers geven S10 weinig kans: maar hoe vaak hebben zij gelijk?

Door Karlijn Houterman··Aangepast:
© APBookmakers geven S10 weinig kans: maar hoe vaak hebben zij gelijk?
Alles over het songfestival

Nu bekend is welke landen er morgen in de finale zullen strijden voor de winst van het songfestival, zijn ook de bookmakers eruit. Volgens hen zal Oekraïne winnen, de Nederlandse S10 wordt 'slechts' tiende. Maar hoe berekenen zij dat? En hebben ze vaak gelijk of zitten ze er altijd naast? Vier vragen.

1. De bookmakers. Wie zijn dat eigenlijk?

Wedden op de uitslag van een voetbalwedstrijd, of op de winst van Max Verstappen: daar heb je vast wel eens over gehoord. Het gaat precies hetzelfde als bij het Eurovisiesongfestival. Je zet geld in op het land waarvan jij denkt dat gaat winnen. Dat doe je bij een - online - wedkantoor, een zogenaamde bookmaker. 

De bookmakers houden vervolgens bij welk land het vaakst wordt gekozen als winnaar van het songfestival. Dit land komt dan op nummer één te staan.

Vanochtend zag de top 10 er zo uit:

2. Hoeveel euro krijg ik als het klopt?

Dat verschilt per wedkantoor en wordt bepaald door de quoteringen, oftewel de winkans. Die winkans is bij elke bookmaker anders. Hoe meer mensen bij een wedkantoor op bijvoorbeeld de Oekraïense act stemmen, hoe lager de quotering wordt. Dus hoe minder geld je krijgt als de Oekraïense inzending 'Stefania' wint. 

Het optreden van Oekraïne, in de eerste halve finale

Als je bijvoorbeeld op dit moment één euro inzet op Oekraïne bij bookmaker William Hill, dan krijg je 1,36 euro terug als het land morgen weet te winnen. Als je van een gokje houdt, dan kun je natuurlijk ook je geld inzetten op S10. Veel minder mensen denken namelijk dat ons land gaat winnen. Dus als het wel gebeurt, win je met jouw ene euro bij wedkantoor Bet365 101 euro.

3. Oekraïne staat op nummer één. Winnen zij dan ook echt?

Of Oekraïne morgen de finale wint, is afhankelijk van de punten van de vakjury en het aantal stemmen van de kijkers thuis. Daar hebben de bookmakers dus niets mee te maken. Maar toch komen de wedkantoren bijna altijd dicht in de buurt van de einduitslag.

Kijk maar naar 2019, toen onze eigen Duncan Laurence won. Sinds de bekendmaking van zijn nummer, een aantal maanden voor de finale, stond hij al steevast in de top van de wedkantoren. Daar kwam nooit meer verandering in. Sterker nog, de voorsprong in het klassement werd vrijwel elke dag groter. Op de finaledag, na zijn optreden, dacht vijftig procent van de mensen die geld hadden ingelegd dat Duncan zou winnen. Luca Hänni van Zwitserland stond met twaalf procent op de tweede plaats. Duncan won uiteindelijk, Hänni werd vierde.

En ook vorig jaar hadden de wedkantoren het uiteindelijk bij het juiste eind. Met 26 procent stond Italië op een eerste plaats en de Italiaanse band Måneskin won uiteindelijk. Maar de gokkers hebben het ook vaak genoeg mis. Zo zaten ze er in 2017 helemaal naast. Italië was toen wekenlang de topfavoriet, maar Francesco Gabbani moest uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats. En in 2016 was Rusland de topfavoriet, maar werd het land uiteindelijk derde.

4. Waarom scoort Oekraïne dit jaar zo hoog?

De oorlog in Oekraïne woekert voort en de beelden van verwoestingen, uiteengescheurde families en neergeschoten burgers gaan door heel Europa. Niet zo gek dus dat veel Europeanen veel sympathie hebben voor het Oost-Europese land. En dat is ook terug te zien bij de bookmakers. Oekraïne torent, met Kalush Orchestra en hun song 'Stefania', namelijk al wekenlang boven de rest uit. Op dit moment is de kans dat het land wint 59 procent. Gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (11 procent) en Zweden (9 procent).

Volgens songfestivalkenner Cornald Maas is het in de geschiedenis van de wedkantoren niet eerder voorgekomen dat een act met zo veel procent op nummer één stond. "Maar we moeten het zien, er zijn ook jury's die punten geven en mensen thuis kunnen twintig keer stemmen", zei hij gisteravond in het programma Op1. "Misschien stemmen ze dan op Oekraïne, maar ook op een ander land. Al denk ik wel dat Oekraïne ook bij jury's veel punten gaat halen dit jaar, ook wel op basis van de song."

Daar is niet iedereen het mee eens, veel mensen denken dat Oekraïne vooral veel 'sympathy votes' gaat krijgen. Zo zei oud-deelnemer Gerard Joling eerder in het programma Beau: "Ik vind het een draak van een nummer. En dan heeft er een ook nog twee dooie fazanten op het hoofd. De vraag is: gaat het om het talent of het sentiment? Maar ik gun het ze van harte." 

Ook S10 heeft aangegeven dat ze het Oekraïne gunt om te winnen. "Maar ik denk ook wel dat bij het songfestival altijd het beste lied en de beste act wint."

Elk land heeft commentatoren die verslag doen van het liedjesfestival, maar in Oekraïne gaat dat op een bijzondere manier. De Oekraïense commentator doet zijn verslag vanuit een schuilkelder.
Lees meer over
Cornald MaasEurovisiesongfestivalOorlog in OekraïneMuziekMuziekfestivalItaliëOekraïneNederland