Asking for a friend

Komt Elske zonder plastisch chirurg van haar onderkin af?

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockKomt Elske zonder plastisch chirurg van haar onderkin af?
RTL

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Elske ergert zich al een hele tijd aan haar onderkin. Ze wil een strakkere kin, maar dan zonder chirurgische ingreep. Is dat mogelijk?

Een strakke kaaklijn. Die heeft Elske al heel wat jaren bovenaan haar wensenlijstje staan. Ze is wat vol in haar gezicht en de laatste jaren is haar huid slapper geworden waardoor ze inmiddels een behoorlijke onderkin heeft. Ze weet dat ze bij een plastisch chirurg terecht kan om hier iets aan te laten doen, maar daar wil ze liever niet aankloppen. Elske (42): "Is er ook op een natuurlijke manier iets aan mijn onderkin te doen? Zijn er middeltjes voor? Of heeft gezichtsyoga echt zin om een strakkere kaaklijn te krijgen? Ik geloof daar eerlijk gezegd niet zo in, maar ik ben benieuwd wat de expert hiervan zegt."

Lennart: 'Hoe kom ik van mijn roos af?'
Lees ook

Lennart: 'Hoe kom ik van mijn roos af?'

Een onderkin kan ontstaan als je aankomt, maar dat hoeft niet. Het kan ook aan je genen liggen of – inderdaad – doordat de huid iets slapper wordt bij het ouder worden, zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

Helaas voor Elske heeft Ultee geen goed nieuws: "Er zijn geen natuurlijke middeltjes die je onderkin kunnen laten afnemen. Ook is er op dit moment helaas nog geen wetenschappelijk bewijs dat oefeningen helpen om de kin strakker te maken. Toch kan het de moeite waard zijn om gezichtsyoga uit te proberen, omdat het online wemelt van de verhalen van mensen die er tóch baat bij hebben gehad."

Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.© Dr. Jetske Ultee
Onze expert: Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze heeft een eigen cosmeticalijn, schrijft een blog en schreef het 'Huidboek'.

Ultee plaatst wel een kanttekening bij het doen van gezichtsyoga. "Het eventuele effect van de oefeningen kan afhangen van de conditie van je huid. Zo zal de huid van een roker minder strak worden na gezichtsyoga, dan wanneer deze oefeningen worden gedaan door iemand met een gezondere huid. Hoe gezonder de huid, hoe beter."

Leefstijl aanpassen?

Je leefstijl is van groot belang, benadrukt de onderzoeksarts. "Dat betekent: niet roken, gezond eten, genoeg bewegen en voldoende ontspanning. Mocht je onderkin wel zijn ontstaan door een teveel aan kilo’s, dan is je leefstijl aanpassen sowieso de eerste stap om de kin strakker te maken."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen.

Lees meer over
Asking for a friendUiterlijke verzorgingOuderdom