'Onacceptabel'

Kamer wil verbod op 'beschadigende homogenezing'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPKamer wil verbod op 'beschadigende homogenezing'
RTL

Zogenaamde 'homogenezingen' moeten verboden worden. Dat vinden de VVD, D66, PvdA en GroenLinks. Wie probeert iemands geaardheid te veranderen of te onderdrukken, moet gestraft kunnen worden, zeggen de Kamerleden.

De Kamerleden vragen het kabinet om een eind te maken aan zogeheten 'conversiebehandelingen'. Dat zijn behandelingen die in sommige religieuze kringen worden gedaan op homo's, biseksuelen en transgenders. Hun geaardheid zou daarmee veranderen. De Kamerleden wijzen erop dat de slachtoffers vaak jong, onzeker en kwetsbaar zijn.

'Homogenezing' in Nederlandse kerken: 'Ik dacht dat ik bezeten was'
Lees ook

'Homogenezing' in Nederlandse kerken: 'Ik dacht dat ik bezeten was'

Onderzoek naar homogenezingen

Vorige week gaf de Kamer het kabinet al opdracht om een onderzoek in te stellen naar homogenezingen in Nederland. Het kabinet zag daar in eerste instantie
niets in, omdat er geen aanwijzingen zouden zijn dat zulke praktijken in Nederland voorkomen. 

De Kamerleden wezen daarop op recente televisiereportages die wel degelijk zouden aantonen dat 'homogenezing' in Nederland voorkomt en drukten door. "Homogenezing is beschadigend", zegt Kamerlid Vera Bergkamp van D66. "Je kunt mensen niet in hun wezen wijzigen, en je zou dat überhaupt niet moeten willen."

Wetsvoorstel

VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz vindt dergelijke praktijken 'onacceptabel'. Ze wil dat het kabinet snel met een wetsvoorstel komt om 'homogenezing' te verbieden. "Het signaal kan wat mij betreft niet hard genoeg zijn", zegt ze.

Niet alle partijen willen een verbod op de genezingen. De christelijke partijen en FVD en PVV stemden tegen de oproep aan het kabinet.

Een paar honderd demonstranten kwamen begin januari naar het homomonument in Amsterdam.
Lees meer over
VVDD66PvdAGroenLinksHomoseksualiteit