Zeldzame beelden van veroordeling

Dwangarbeid voor tieners Noord-Korea na kijken Zuid-Koreaanse series

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© BBCDwangarbeid voor tieners Noord-Korea na kijken Zuid-Koreaanse series
RTL

Er zijn zeer zeldzame beelden vrijgekomen van twee 16-jarige Noord-Koreaanse jongens die zijn veroordeeld tot 12 jaar dwangarbeid omdat ze naar Zuid-Koreaanse dramaseries hadden gekeken. Vermoedelijk zijn de beelden gemaakt in 2022.

De BBC kreeg de beelden van onderzoeksinstituut South and North Development (Sand), dat werkt met overlopers uit Noord-Korea. Te zien is hoe twee jongens in een openluchtstadion onder toeziend oog van honderden studenten worden veroordeeld.

De video is zeldzaam omdat het in Noord-Korea verboden is beelden van het dagelijks leven naar buiten te brengen. In dit geval wordt vermoed dat Noord-Korea de beelden zelf heeft verspreid om burgers te waarschuwen om niet naar Zuid-Koreaanse series te kijken. Dit is namelijk strikt verboden in het land.

Spanningen door spionagesatelliet Noord-Korea: 'Ziet er niet goed uit'
Lees ook

Spanningen door spionagesatelliet Noord-Korea: 'Ziet er niet goed uit'

"Ze zijn nog maar 16 jaar oud, maar ze hebben hun eigen toekomst verpest", zegt een stem in de video, schrijft de BBC. "De cultuur van het rotte marionettenregime heeft zich zelfs onder tieners verspreid." Met het marionettenregime wordt Zuid-Korea bedoeld.

Doodstraf

Voor het kijken of verspreiden van Zuid-Koreaans entertainment kun je in Noord-Korea de doodstraf krijgen. Zo vertelde een overloper eerder aan de BBC dat hij zag hoe een 22-jarige man werd doodgeschoten omdat hij naar Zuid-Koreaanse muziek had geluisterd.

Veel Noord-Koreanen hebben geen tv. Diegenen die wel een tv hebben, kunnen alleen kijken naar staatszenders vol propaganda. Via de Chinese grens brengen smokkelaars echter buitenlandse series het land binnen. Die series staan op usb-sticks. Zuid-Koreaanse dramaseries zijn, ondanks dat ze verboden zijn, enorm populair onder de Noord-Koreaanse bevolking.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Noord-Korea