Na rapport hongersnood

VN: Israël moet meer hulp toelaten in Gaza, hongersnood dreigt

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APVN: Israël moet meer hulp toelaten in Gaza, hongersnood dreigt
RTL

Israël moet meer hulpgoederen toelaten in Gaza, vindt VN-chef António Guterres. Er dreigt hongersnood, concludeerde de internationale waakhond voor voedselzekerheid (IPC) vandaag. Tussen medio maart en mei krijgt Gaza volgens het IPC-rapport officieel te maken met hongersnood, tenzij nu actie wordt ondernomen.

Guterres stelt dat de dreigende hongersnood 'een door de mens gecreëerde ramp' is. Israël laat sinds het uitbreken van de oorlog met Hamas weinig voedsel, medicijnen en andere goederen toe in de Gazastrook. Voor de oorlog ging het om ongeveer 450 vrachtwagens met hulpgoederen per dag, de afgelopen maand waren het er gemiddeld 126 per dag.

Palestijnen kampen volgens Guterres met een 'gruwelijk niveau van honger en lijden'. "Het rapport maakt duidelijk dat deze ramp kan worden gestopt."

Kinderen in Gaza overlijden nu echt aan honger: 'Dat is een keuze'
Lees ook

Kinderen in Gaza overlijden nu echt aan honger: 'Dat is een keuze'

"Vóór oktober 2023 was er genoeg eten in Gaza om de bevolking te voeden. Ondervoeding was zeldzaam. Nu gaan mensen dood van honger en meer mensen zijn ziek", vervolgde de VN-chef.

Hij vraagt ook de internationale gemeenschap de humanitaire inspanningen van de VN te steunen.

Zeecorridor

Deze week bereikte voor het eerst een schip met hulpgoederen Gaza via de nieuwe zeecorridor. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, proberen hulpgoederen in Gaza via de lucht of per schip in Gaza te krijgen, omdat Israël de leveringen over land streng controleert.

De Amerikaanse president Joe Biden praatte vandaag voor het eerst in een maand weer met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Dat gesprek, dat via de telefoon gevoerd werd, ging onder meer over de humanitaire hulp voor Gaza en de situatie in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Israël plant daar een grootschalig grondoffensief, ondanks kritiek van de internationale gemeenschap.

Het telefoontje komt te midden van toenemende spanningen tussen Israël en de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn een belangrijke bondgenoot van Israël, maar de laatste tijd klinkt er meer kritiek vanuit de VS op het handelen van Israël in de Gazastrook.

Een kwart van de bevolking zou op het randje van kritieke ondervoeding balanceren.
Lees meer over
Benjamin NetanyahuJoe BidenOorlog tussen Hamas en Israël