Staakt-het-vuren

Overleg over bestand Gaza bijna in impasse door operatie Rafah, zegt bemiddelaar Qatar

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPOverleg over bestand Gaza bijna in impasse door operatie Rafah, zegt bemiddelaar Qatar
RTL

De gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza zijn nagenoeg vastgelopen. Dat zegt sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, premier van Qatar. De situatie is het gevolg van de Israëlische operatie in Rafah. Qatar bemiddelt tussen Hamas en Israël.

"Vooral de afgelopen weken hebben we wat gunstige ontwikkelingen gezien, maar helaas gaan de zaken op dit moment niet de goede kant op en bevinden we ons op dit moment vrijwel in een patstelling", zei de minister-president op een bijeenkomst van het Qatar Economic Forum. "Wat er met Rafah is gebeurd, heeft ons natuurlijk teruggeworpen."

Internationale druk

"Onduidelijk is hoe de oorlog van Israëlische kant kan worden gestopt. Ik denk niet dat ze dit als een optie overwegen, zelfs als we het over de deal hebben die tot een mogelijk staakt-het-vuren leidt”, voegde sjeik Mohammed eraan toe.

Doodsbange families ontvluchten Rafah: 'Geen veilige plek meer'
Lees ook

Doodsbange families ontvluchten Rafah: 'Geen veilige plek meer'

Ondanks grote internationale druk om Rafah niet binnen te vallen, zegt Israël de operatie in de stad voort te zetten. Ook vandaag melden inwoners van verschillende wijken dat er tanks door de straten rijden. 

In Rafah wonen grote aantallen vluchtelingen uit heel Gaza. Hulporganisaties hebben gezegd dat de invasie voor de stad rampzalig zou zijn.

Lees meer over
HamasOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlisch-Palestijns conflictIsraëlPalestijnse gebiedenQatar