Toeslagenaffaire

Eerste dag verhoren toeslagenaffaire: 'Belastingdienst zag procederen als uitje'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEerste dag verhoren toeslagenaffaire: 'Belastingdienst zag procederen als uitje'
RTL

In de toeslagenaffaire leek de Belastingdienst soms 'zomaar' te procederen tegen ouders, ook als ze wisten dat het geen zin zou hebben. Dat stelt advocaat Eva González Pérez. Volgens de advocaat zag de Belastingdienst het procederen zelfs als een 'uitje'.

González Pérez is de eerste getuige die onder ede werd gehoord door een commissie van Kamerleden die de toeslagenaffaire onderzoekt. In die affaire werden tienduizenden ouders onterecht door de Belastingdienst als fraudeurs aangemerkt. In sommige gevallen moesten ze tienduizenden euro's terugbetalen. Als gevolg daarvan kwamen ze in zware financiële problemen terecht.

Toeslagenaffaire onder de loep: hoe kon het zó mis gaan?
Lees ook

Toeslagenaffaire onder de loep: hoe kon het zó mis gaan?

De parlementaire ondervragingscommissie verhoort daarom vanaf vandaag gedurende twee weken (voormalige) ministers, staatssecretarissen en topambtenaren onder ede. Onder hen premier Mark Rutte, ministers Tamara van Ark en Wopke Hoekstra, oud-minister van Sociale Zaken en PvdA-leider Lodewijk Asscher en minister van Economische Zaken Eric Wiebes.

Eva González Pérez bracht de toeslagenaffaire aan het licht. Het gastouderbureau Dadim van haar man stond centraal in een van de vele fraudeonderzoeken waarbij de Belastingdienst uit de bocht is gevlogen.

'Zomaar procederen'

Ouders die tekst en uitleg wilden van de Belastingdienst over het stopzetten van hun kindertoeslag, moesten volgens de advocaat steeds meer informatie aanleveren. Vaak duurde het erg lang voordat ze antwoorden kregen, en de Belastingdienst leek soms ook 'zomaar' te procederen tegen ouders, ook als ze wisten dat het geen zin zou hebben.

Volgens González Pérez dacht de Belastingdienst over procedures: "als we ongelijk krijgen, weten we dat ook weer", vertelt de advocaat. "Ik had het gevoel van: het is gewoon een uitje."

Dingen verzinnen

"Je gaat het liefst niet procederen", zei de advocaat. Het liefst zoekt ze samen met de behandelaar naar een oplossing, zei ze. Maar de Belastingdienst leek volgens haar juist halsstarrig op zoek naar onregelmatigheden in de dossiers. "Er kwamen steeds gelegenheidsargumenten om iets goed te praten. Het leek wel of dingen verzonnen werden."

Het onterecht stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag had grote financiële en sociale gevolgen, vertelde ze. Zo sprak González Pérez over een vrouw met drie kinderen 'die helemaal kapot zijn gegaan', net als veel ouders. "Je kunt je kinderen niet eens meenemen naar de Efteling."

Een andere cliënt van de advocaat is opgenomen wegens grote mentale problemen.

Buikpijn

Ook oud-directeur van de Belastingdienst Hans Blokpoel werd gehoord. De voormalige baas kreeg 'buikpijn' van de hardheid waarmee bepaalde ouders die toeslagen ontvingen werden aangepakt, zei hij. Die zorgen heeft hij naar eigen zeggen gedeeld met oud-staatssecretaris Eric Wiebes en met zijn baas. 

Een van de belangrijkste onderdelen van de affaire is de handelwijze van fraudeteams die zich richten op eventueel frauderende tussenpersonen, zoals gastouderbureaus. Blokpoel noemde zichzelf de 'huisbaas' van die CAF-teams. Hij werkte tussen 2010 en 2016 bij de fiscus.

Uitschakelen gastouderbureaus

Om de gastouderbureaus 'uit te schakelen', werden de toeslagen van de ouders stopgezet, zodat het bureau geen klanten meer had. "Er is breed in de organisatie zorg geweest over de effecten van dit soort ingrepen en ook effecten op mensen die toeslagen kregen", zei Blokpoel.

De topambtenaar zei tijdens het verhoor van veel zaken geen weet te hebben, terwijl de CAF-teams er wel voor verantwoordelijk waren. "Dat vind ik heel vreemd", zei SP-Kamerlid Renske Leijten. "In welke werkelijkheid heeft u daar gefunctioneerd als huisbaas van het CAF?" vroeg GroenLinkser Tom van der Lee zich af.

De verhoren gaan morgen verder. Om 13.00 uur start dan het verhoor van de vaktechnisch coördinator Toeslagen bij de Belastingdienst. Die verhoren zullen net als vandaag ook morgen live op onze site te zien zijn. 

Lees meer over
BelastingdienstToeslagenaffaire Belastingdienst