Heftige beschietingen

'Energieterreur': Russen verwoesten opnieuw elementaire voorzieningen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPA'Energieterreur': Russen verwoesten opnieuw elementaire voorzieningen
RTL

Delen van de Oekraïense hoofdstad Kiev zitten zonder elektriciteit en water als gevolg van nieuwe Russische aanvallen. Ook elders in het land zijn steden beschoten.

De gouverneur van Kiev, Oleksei Koeleba, zegt dat 'zeer heftige beschietingen in de regio' de elektriciteits- en energie-infrastructuur hebben beschadigd, met als gevolg dat er stroomonderbrekingen zijn.

350.000 huishoudens zijn erdoor getroffen en 80 procent van de consumenten zit zonder water. Volgens Koeleba zou er bij de beschietingen een dode zijn gevallen.

Ook de waterkrachtcentrale bij Zaporizja werd geraakt door Russische raketten, zoals uit deze beelden blijkt:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Russen zouden vanochtend minstens vijftig kruisraketten hebben afgevuurd, waarvan de meeste konden worden onderschept. Maar ook in Charkov, de op een na grootste stad van het land, is 'kritieke infrastructuur' geraakt, zegt burgemeester Ihor Terekhov.

'Vechten tegen burgers'

De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba reageerde woedend op de jongste aanvallen, 250 dagen na de Russische invasie.

"In plaats van te vechten op het slagveld, vecht Rusland tegen burgers. Rechtvaardig deze aanvallen niet door ze een reactie te noemen. Rusland doet dit omdat het nog steeds de raketten heeft en de wil om Oekraïners te doden", twitterde hij. Kiev verwijt Moskou 'energieterreur' tegen de bevolking.

Wie incasseert het beste, Rusland of Oekraïne? 'Honger en energie als wapen'
Lees ook

Wie incasseert het beste, Rusland of Oekraïne? 'Honger en energie als wapen'

Oorlogsmisdaad

Rusland heeft de afgelopen weken zijn raket- en droneaanvallen op het buurland opgevoerd, nadat Moskou de Oekraïense regering had beschuldigd van een fatale explosie op de Krimbrug. De Oekraïense energievoorziening is vaak het doelwit geweest.

Volgens het VN-genocideverdrag zijn opzettelijke aanvallen op civiele infrastructuur een oorlogsmisdaad en een daad van genocide.

Lees meer over
VNOorlog in OekraïneOorlogsmisdadenElektriciteitStroomstoringEnergieOekraïneRusland