Nederlands elftal

De WK-loting voor Oranje: ideaal scenario of nachtmerriegroep?

Door Patrick Leemans··Aangepast:
De WK-loting voor Oranje: ideaal scenario of nachtmerriegroep?
RTL

Het is meer dan acht jaar geleden dat Nederland present was op een WK-loting, maar de Oranjefan kan zich vandaag eindelijk weer handenwrijvend voor de tv nestelen om te zien wie komende winter de tegenstanders zullen zijn op het toernooi in Qatar. Welke landen kunnen 'we' treffen? En welke landen moet Oranje absoluut vermijden?

Eerst een beetje uitleg wat er gaat gebeuren. Nederland zit voor de loting in de zogenoemde pot 2. Er zijn in totaal vier potten, die gebaseerd zijn op de stand op de FIFA-ranglijst. Daardoor ziet de indeling er zo uit:

Pot 1: Qatar, Brazilië, België, Frankrijk, Argentinië, Engeland, Spanje en Portugal

Pot 2: Mexico, Nederland, Denemarken, Duitsland, Uruguay, Zwitserland, Amerika en Kroatië

Pot 3: Senegal, Iran, Japan, Marokko, Servië, Polen, Zuid-Korea en Tunesië

Pot 4: Kameroen, Canada, Ecuador, Saudi-Arabië, Ghana, Wales/Oekraïne/Schotland*, Peru/Australië/Verenigde Arabische Emiraten* en Costa Rica/Nieuw-Zeeland*.

* De uiteindelijke deelnemers zijn pas bekend als de play-offs tussen deze landen zijn gespeeld. Dat gebeurt in juni.

Om met het goede nieuws te beginnen: Nederland kan geen tegenstander uit dezelfde pot treffen. Lastige ploegen als Zwitserland (eindigde in de kwalificatie boven Europees kampioen Italië), Denemarken (halve finalist op het laatste EK) en buurland Duitsland worden dus vermeden.

Dat is niet verkeerd, want afgelopen week bleek maar weer eens dat een wedstrijd tegen de Duitsers nooit gemakkelijk is.

Goed halfuur zet Oranje alsnog naast sterk Duitsland: 1-1
Lees ook

Goed halfuur zet Oranje alsnog naast sterk Duitsland: 1-1

Oranje zal wel landen uit de potten 1, 3 en 4 treffen. Het kan zomaar gebeuren dat de tegenstanders voor Nederland op het WK luisteren naar de namen Brazilië, Servië en Kameroen. Dat is het doemscenario, in voetbaltermen zou dit ook wel 'de poule des doods' zijn.

Seleção

We gaan de landen uit pot 1 even langs.

Brazilië is de nummer één op de FIFA-ranking. Dat feit alleen al zou genoeg schrik moeten aanjagen, maar er is meer. Brazilië verloor niet één wedstrijd in de kwalificatie en eindigde ongeslagen bovenaan in Zuid-Amerika.

De Brazilianen hebben daarnaast sinds november 2019 slechts één duel verloren. De Copa América-finale van 2021, tegen Argentinië. Het moge duidelijk zijn dat het team van onder anderen keeper Alisson (Liverpool), verdediger Éder Militão (Real Madrid), de middenvelders Fabinho (Liverpool), Casemiro (Real Madrid) en de aanvallers Vinicius Junior (Real Madrid), Neymar (Paris Saint-Germain) en Antony (Ajax) op het komende WK tot de titelfavorieten behoort.

De andere landen uit pot 1 zijn natuurlijk ook geen prettige tegenstanders. Ze zitten niet voor niets in pot 1. Frankrijk heeft bijvoorbeeld zoveel sterren dat het twee teams naar Qatar zou kunnen sturen. Spanje heeft een nieuwe lichting topvoetballers tot z'n beschikking en was ook halve finalist op het laatste EK. Pot 1-genoot Engeland stond toen zelfs in de finale, die verloren werd van Italië.

Cristiano Ronaldo

Portugal zit ook in pot 1 en is sowieso een angstgegner voor Oranje. In de hele geschiedenis wonnen 'we' slechts twee keer in veertien ontmoetingen van de Zuid-Europeanen. Eén maal in 1991, in een EK-kwalificatieduel. De laatste keer was in 2018, tijdens een vriendschappelijk potje: 0-3.

Maar als het er echt om gaat, trekt Nederland het vaakst aan het kortste eind tegen de Portugezen. Zoals in de finale van de Nations League (2019, 0-1), op het EK in 2012 (1-2), het WK van 2006 (0-1) en de halve finale van het EK in 2004: 1-2.

Het was daarom voor ons misschien wel beter geweest als Cristiano Ronaldo & co in de play-off waren uitgeschakeld door Noord-Macedonië.

Maar we zijn er nog niet. Het land van een andere wereldster, namelijk Lionel Messi, nodigt ook niet uit voor een makkelijke overwinning voor Oranje. Argentinië schakelde Oranje uit op het laatste WK waarop Nederland actief was: de halve finale in Brazilië, 2014.

De Argentijnen timmeren bovendien de laatste jaren weer uitstekend aan de weg, verloren in de WK-kwalificatie geen wedstrijd en wonnen de Copa América vorig jaar. 

De Belgen

De huidige nummer twee van de FIFA-ranglijst is België. Tegen onze zuiderburen spelen we nog twee keer voordat het WK begint.

In de Nations League (3 juni uit en 25 september thuis) zijn de Rode Duivels de tegenstander. Voetballen kunnen ze. Of Oranje ze kan verslaan zien we dan.

Er zit nog één land in pot 1: Qatar. Daar komen we later op terug. Verder naar de poule des doods voor Oranje.

In pot 3 is Servië het land dat je graag wil ontwijken. Waarom? De Serviërs kenden een bijna vlekkeloze WK-kwalificatie. Het team van onder anderen Ajax-speler Dusan Tadic eindigde boven Portugal en verloor niet één pouleduel.

Pot 4

Kameroen wordt gezien als misschien wel de sterkste uit pot 4. Het Afrikaanse land eindigde in de kwalificatie boven het Ivoorkust van onder anderen Ajax-spits Sébastien Haller en PSV'er Ibrahim Sangaré.

In de allesbeslissende WK play-off schakelde Kameroen vervolgens Algerije uit. Het land van Ajax-keeper André Onana moest billenknijpen op het eind, maar is er daardoor voor het eerst sinds 2014 weer bij.

Gunstigste loting

Maar het kan ook heel anders gaan. Met een beetje geluk treft Oranje later dit jaar in Qatar het thuisland, dat ook in pot 1 zit. Qatar zit alleen maar in pot 1, omdat het land dat het toernooi organiseert de hoogste status toebedeeld krijgt. Op de FIFA-ranking neemt het oliestaatje slechts de 51e plaats in.

Tunesië zou uit pot 3 dan wel weer een fijne tegenstander zijn en uit pot 4 mag Oranje niet klagen als de winnaar van de play-off tussen Costa Rica en Nieuw-Zeeland de tegenstander wordt.

Openingswedstrijd

Er is wel een nadeel van het spelen in de poule van Qatar. Namelijk dat Nederland dan de openingswedstrijd van het toernooi moet voetballen. Die is al op maandag 21 november, een week (!) nadat de eredivisie is gestopt.

Van Gaal zei al eerder dat hij hoopt later aan het WK te kunnen beginnen, zodat de bondscoach een langere aanlooptijd heeft om meer te kunnen trainen en zijn gewenste speelstijl nog beter te kunnen implementeren.

Tunesië is zoals gezegd de droomtegenstander uit pot 3. Dat land plaatste zich ternauwernood voor Qatar na een play-off met Mali: 0-0 en 1-0. De periode daarvoor verloren de Tunesiërs onder meer van Syrië, Equatoriaal-Guinea, Gambia en Burkina Faso.

Play-off

Uit pot 4 kan Oranje beter Canada ontlopen. Dat land heeft een uiterst goede lichting spelers en eindigde in de kwalificatiepoule nog boven de normaal gesproken hoger aangeslagen teams van Mexico en Amerika.

De andere landen uit deze pot zouden Nederland, gezien de kwaliteiten van de ploeg van Van Gaal, geen grote problemen moeten opleveren. De winnaar van de play-off tussen Costa Rica en Nieuw-Zeeland is misschien wel het meest ideaal.

Nieuw-Zeeland komt uit een uiterst zwakke kwalificatiepoule. In de groep van Oceanië moest het land onder meer aantreden tegen voetbaldwergen als Fiji, de Salomon Eilanden en Nieuw-Caledonië.

Krul & Cillessen

Costa Rica eindigde in een poule met Canada, Mexico en Amerika als vierde. Mocht het Midden-Amerikaanse land het tweeluik met Nieuw-Zeeland overleven en inderdaad op het WK tegen Oranje spelen, dan gebeurt dat pas voor de tweede keer.

De eerste maal was in de kwartfinale van het WK in Brazilië, toen Van Gaal de befaamde wisseltruc uithaalde met zijn keepers Jasper Cillessen en Tim Krul.

De loting

Hoe laat?
Rond 18.00 uur Nederlandse tijd

Wat?
Bij de WK-loting worden 32 landen verdeeld in acht groepen.

Wie?
Elke groep bevat niet meer dan één land van één continentale voetbalbond, met uitzondering van Europa dat niet meer dan twee landen in één groep kan hebben. Dus: vijf groepen met twee Europese landen en drie groepen met één Europees land.

Wanneer?
Groepsfase: 21 november tot en met 2 december
Achtste finales: 3 tot en met 6 december
Kwartfinales: 9 en 10 december
Halve finales: 13 en 14 december
Troostfinale 17 december
Finale: 18 december

* De FIFA heeft bevestigd dat de eerste twee speelrondes om 12.00 uur, 15.00 uur, 18.00 uur en 21.00 uur Nederlandse tijd beginnen. De wedstrijden in de derde speelronde en de knock-outfase gaan om 17.00 uur en 21.00 uur van start.

Lees meer over
Louis van GaalMemphis DepayVirgil van DijkDanny BlindUEFAKNVBWK voetbalNederlands elftalQatar